RTSH 24 Live

Teknologji

Meteosat-12, sateliti i ri i motit në Evropë bën fotot e para

04/05/2023

Meteosat-12, sateliti i ri i motit në Evropë bën fotot e para

Anija kozmike, e cila ndodhet 36,000 km mbi ekuator, u nis në dhjetor dhe aktualisht është në një fazë testimi.

Kur të dhënat e Meteosat-12 të lëshohen tek agjencitë meteorologjike, pritet të sjellë një ndryshim hap pas hapi në aftësitë e parashikimit.

Kjo është diçka që quhet "transmetim i tanishëm" aftësia për të thënë me besim më të madh se erërat e dhunshme, rrufetë, breshri ose rrebesh të forta do të godasin një zonë të caktuar.

Një pjesë e këtij përparimi do të vijë nga rezolucioni i rritur i Meteosat-12. Për satelitët e gjeneratës së mëparshme, një veçori në një stuhi duhej të ishte të paktën 1 km e gjerë për t'u zbuluar. Anija e re kozmike do të gjurmojë veçori të vogla deri në 500 metra në diametër.

Ai do të kthejë një pamje të plotë të sistemeve të motit që garojnë nëpër sipërfaqen e Tokës me një shpejtësi prej një në çdo 10 minuta, pesë minuta më shpejt se sa ka qenë deri tani. Ai gjithashtu e shikon planetin në më shumë gjatësi vale drite  duke përfshirë gjashtëmbëdhjetë në vend të disponueshëm më parë 12.

Sistemi i ri i gjeneratës së tretë do të përfshijë përfundimisht një treshe anijesh kozmike që punojnë të bashkuar.

Në vitin 2024, një anije kozmike do të nisë për të testuar temperaturën dhe lagështinë nëpër atmosferë. Një imazh i dytë do të ngrihet në vitin 2026 për të marrë fotografi më të shpejta rreth çdo 2.5 minuta të Evropës.

Me satelitët zëvendësues, Evropës i garantohet mbulimi edhe në vitet 2040. Kostoja e përgjithshme pritet të jetë rreth 4.3 miliardë euro citon BBC.

/rtsh.al/