RTSH 24 Live

Lifestyle

Lëndimet dhe kushtet më të dhimbshme që njerëzit mund të përjetojnë

02/05/2023

Lëndimet dhe kushtet më të dhimbshme që njerëzit mund të përjetojnë

Dhimbja shpesh konsiderohet të jetë subjektive dhe e varur nga ndjeshmëria individuale e dhimbjes, duke e përshkruar atë mund të jetë mjaft e ndërlikuar.

Ndërsa nivelet e dhimbjes së një gishti ose prerjeve janë mjaft të diskutueshme, ka disa kushte ose sëmundje shëndetësore që janë pa diskutim torturuese.

Duke ju penguar nga kryerja e detyrave tuaja të përditshme, ato përfshijnë dhimbje të njohura si kockat e thyera dhe gurët në veshka, deri tek nevralgjia më pak e njohur.

Dhimbje koke grupore - Dhimbjet e kokës grupore janë shpërthime serioze dobësuese të dhimbjes në njërën anë të kokës. Shpesh ndihen pranë syve.

Herpes -Herpes është një infeksion i lëkurës dhe nervave, i cili zakonisht prek një zonë të vetme në njërën anë të trupit. Skuqja e dhimbshme mund të shndërrohet në flluska me kruajtje që përmbajnë virusin.

Shpatulla e ngrirë - Shpatulla e ngrirë ndodh kur indi lidhor që rrethon nyjen trashet dhe shtrëngohet. Shkaku nuk dihet, por mund të ndodhë pas lëndimeve të shpatullës ose krahut. Është gjithashtu më e zakonshme tek njerëzit me diabet.

Kockat e thyera -Thyerja e një kocke mund të jetë tepër e dhimbshme. Frakturat e kyçit të këmbës, ijëve, krahut dhe hundës janë ndër lëndimet më të dhimbshme nga të gjitha.

Artriti - Artriti shkakton dhimbje të vazhdueshme dhe shpesh dobësuese në kyçe, zakonisht në ije, gjunjë, kyçet e dorës ose gishtat.

Nervi shiatik - Nervi shiatik është nervi më i gjatë në trup, që shkon nga prapa legenit deri te këmbët. Ishiasi i referohet dhimbjes që shkaktohet nga lëndimi ose presioni në këtë nerv.

Gurët në veshka -Kalimi i një guri në veshka mund të shkaktojë një dhimbje të papritur dhe të mprehtë në pjesën e poshtme të shpinës dhe përgjatë anës së barkut ose në ijë. Dhimbja në disa raste mund të zgjasë me orë të tëra.

Apendiksit -Apendiciti është një ënjtje e dhimbshme e apendiksit. Një urgjencë mjekësore, duhet të kërkoni ndihmë menjëherë për të hequr apendiksin përpara se të shpërthejë.

Fibromialgji - Fibromialgjia është një çrregullim kronik që shkakton dhimbje në të gjithë trupin, si dhe lodhje dhe probleme me gjumin. Shkencëtarët ende nuk e kuptojnë plotësisht se çfarë e shkakton atë.

Zhvendosja e bërrylit - Një zhvendosje e plotë e bërrylit është jashtëzakonisht e dhimbshme dhe shumë e dukshme. Krahu do të duket i deformuar dhe mund të paraqesë gjithashtu një kthesë të çuditshme në bërryl.

Djegiet - Të përcaktuara si çdo dëmtim i indeve tuaja të shkaktuara nga nxehtësia, djegiet kategorizohen në tre shkallë të ndryshme. Djegiet e shkallës së tretë janë më të këqijat dhe dëmtojnë shtresat më të thella të lëkurës, duke përfshirë indin e brendshëm.

/rtsh.al/