RTSH 24 Live

Kuriozitete

Kur fillon në të vërtet stina e verës?

11/06/2024

Kur fillon në të vërtet stina e verës?

Shumë shkencëtarë të klimës e përcaktojnë fillimin e verës për sa i përket fenomeneve meteorologjike dhe vitit kalendarik. Ata pretendojnë se sezoni veror meteorologjik fillon më 1 qershor dhe zgjat tre muaj, deri më 1 shtator. Të tjerë e përcaktojnë fillimin e verës në terma akademikë, si fundin e vitit shkollor. Në terma astronomikë, fillimi i verës mund të përcaktohet shumë saktë, ai fillon në solsticin e verës , i cili ndodh më 20 ose 21 qershor në hemisferën veriore dhe më 21 ose 22 dhjetor në hemisferën jugore.

Në solsticin e verës në hemisferën veriore, shtegu i Diellit në qiell godet pikën e tij më veriore. Solstici veror ndodh në hemisferën jugore kur Dielli arrin pikën e tij më jugore. Secili pozicion maksimizon orët e ditës në hemisferën ku ndodh, duke e bërë solsticin e verës ditën më të gjatë të vitit. Në solsticin e verës në qershor, Toka arrin një pikë në orbitën e saj rreth Diellit në të cilën Poli i Veriut anon drejtpërdrejt drejt Diellit, në një kënd prej rreth 23.4°. Po kështu, në solsticin e verës në dhjetor, Poli i Jugut anon drejtpërdrejt drejt Diellit.

Vera astronomike zgjat nga data e solsticit të verës deri në ekuinoksin e vjeshtës , i cili ndodh në hemisferën veriore më 22 ose 23 shtator dhe në hemisferën jugore më 20 ose 21 mars.

/rtsh.al/