RTSH 24 Live

Kuzhinë

Konsumi i djathit dhe pasojat e tij në shëndet

16/12/2023

Konsumi i djathit dhe pasojat e tij në shëndet

Pavarësisht se djathi është një produkt qumështor i fermentuar i pasur me lëndë ushqyese dhe i toleruar mirë, efektet e tij në shëndet mbeten në qendër të debatit dhe janë ende objekt polemikash.

Kjo për faktin se djathi është nga njëra anë një burim i pasur i proteinave, lipideve, mineraleve, vitaminave, probiotikëve dhe molekulave bioaktive të cilësisë së lartë. Nga ana tjetër, mund të përmbajë yndyrna të larta të ngopura dhe kripë, elementë që konsiderohen të papërshtatshëm veçanërisht për ruajtjen e shëndetit kardiovaskular.

Studimi i publikuar në “Advances in Nutrition” u krye nga një ekip i përzier studiuesish universitarë, të cilët vazhduan me pastrimin e të dhënave që ishin në dispozicion deri më tani dhe rishikimin e tyre. Ajo që u zbulua do të lidhej me konsumin e djathit me 47 efekte të mëdha shëndetësore. Rezultati do të bënte të mundur hipotezën, në përmbledhje, sesi konsumimi i djathit nuk e shkurton jetën.

Studimi duket se ka gjetur se do të kishte një lidhje të kundërt midis konsumit të djathit dhe vdekshmërisë, për të gjitha shkaqet (-7%) dhe për sëmundjet dhe ngjarjet kardiovaskulare (-5%). Nuk u gjet asnjë lidhje midis konsumimit të djathit dhe sëmundjeve të caktuara si kanceri dhe hipertensioni.

Sipas studimit, në mënyrë që djathi të ketë një efekt neutral në shëndet, duhet të konsumohet me masë, duke mbetur gjithmonë nën 40 gram ose më pak në ditë (dhe jo domosdoshmërisht të konsumohet çdo ditë).

/rtsh.al/