RTSH 24 Live

Lifestyle

Këto kombinime të ushqimeve me ilaçet janë të rrezikshme për shëndetin

28/05/2024

Këto kombinime të ushqimeve me ilaçet janë të rrezikshme për shëndetin

Shpesh lexojmë dhe këshillohemi për ndërveprimet e barnave , por disa nga ushqimet që konsumojmë mund të ndikojnë gjithashtu në mënyrën se si disa barna absorbohen dhe përdoren nga trupi ynë. Në të vërtetë, disa ushqime mund të ndërhyjnë në efektivitetin e disa ilaçeve, dhe të tjera mund të çojnë edhe në probleme mjaft serioze shëndetësore.

Antibiotikët dhe qumështi - Disa antibiotikë mund të ndërveprojnë me produktet e qumështit si qumështi, kosi dhe djathi. Kjo ndodh sepse produktet e qumështit lidhen me disa antibiotikë dhe ndërhyjnë në përthithjen e tyre në qarkullimin e gjakut. Antibiotikët që mund të ndërveprojnë me qumështin përfshijnë fluorokinolone si moxifloxacin, ciprofloxacin dhe levofloxacin. Rreziku mund të minimizohet duke shmangur produktet e qumështit të paktën dy orë para marrjes së ilaçeve.

Paracetamol dhe alkool – Kur paracetamoli kombinohet me alkool, rritet rreziku i toksicitetit të mëlçisë. Ndërsa disa njerëz janë më të ndjeshëm ndaj toksicitetit të mëlçisë të shkaktuar nga paracetamoli sesa të tjerët, ata që pinë rregullisht mund të kenë një rrezik më të lartë.

Varfarina dhe perimet me gjethe jeshile - Varfarina është një hollues gjaku. Perimet me gjethe jeshile si lakra jeshile, spinaqi dhe brokoli, janë të pasura me vitaminë K. Vitamina K mund ta bëjë këtë ilaç më pak efektiv.

Ilaçet e diabetit dhe alkooli - Alkooli mund të ndërveprojë me insulinën dhe ilaçet e tjera të diabetit, duke e vënë pacientin në rrezik  për hipoglicemi ose hiperglicemi.

Medikamente për presionin e gjakut dhe ushqime të pasura me kalium - Ushqimet e pasura me kalium si spinaqi, avokado, patatet dhe bananet mund të ndërhyjnë me medikamentet e presionit të gjakut si frenuesit ACE. Kaliumi është i rëndësishëm në rregullimin e rrahjeve të zemrës, ruajtjen e ekuilibrit të lëngjeve dhe funksione të tjera. Megjithatë, një sasi e madhe e tij mund të ndërveprojë me medikamente të caktuara për presionin e gjakut dhe të çojë në një rrahje anormale të zemrës.

Dopamine dhe mish/peshk - Njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit kanë një deficit dopamine në trurin e tyre. Medikamente të tilla si karbidopa dhe levodopa shndërrohen në dopaminë në tru. Kur konsumohet me ushqime me proteina të larta si mishi ose peshku, do të duhet të konkurrojë me aminoacide të tjera për t'u përthithur nga trakti gastrointestinal. Si e tillë, rekomandohet që këto të merren veçmas nga ushqimet me proteina të larta.

Ilaçe për hipotiroidizëm dhe (çdo) ushqim - Ata që janë diagnostikuar me hipotiroidizëm (tiroide joaktive) shpesh u përshkruhet levotiroksinë (Synthroid) dhe u thuhet ta marrin atë me stomakun bosh. Kjo është për shkak se çdo ushqim mund të bllokojë përthithjen e ilaçit.

/rtsh.al/