RTSH 24 Live

Teknologji

Jupiteri, Mërkuri, Venusi, Urani dhe Marsi, pesë planetët do të jenë të dukshëm në fund të marsit

16/03/2023

Jupiteri, Mërkuri, Venusi, Urani dhe Marsi, pesë planetët do të jenë të dukshëm në fund të marsit

Astronomët janë në pritje këtë muaj pasi pesë planetë të sistemit diellor do të jenë të dukshëm nga Toka si pjesë e një shtrirjeje të rrallë planetare.

Më 28 mars, Jupiteri , Mërkuri , Urani, Marsi dhe Aferditsa pritet të rreshtohen së bashku në një pjesë të vogël të qiellit menjëherë pas perëndimit të diellit.

Dy nga planetët më të shndritshëm, Mërkuri dhe Jupiteri do të jenë të dukshme pranë horizontit, ndërsa Aferdita pritet të shkëlqejë më lart në qiell.

Vitin e kaluar, astronomët  në hemisferën veriore patën mundësinë të shihnin Merkurin, Afërditën, Marsin, Jupiterin dhe Saturnin të gjitha menjëherë.

Planetët pritet të rreshtohen në 50 gradë, që do të thotë se ata do të shfaqen më afër njëri-tjetrit nga Toka në një zonë të vogël.

Ky fenomen vizual ndryshon nga një shtrirje astronomike, e cila i referohet kur planetët bashkohen njëkohësisht në të njëjtën anë të diellit citon Dailymail.

/rtsh.al/