RTSH 24 Live

Teknologji

Gjurmë uji pranë një komete në sistemin diellor, zbulimi i pabesueshëm i teleskopit Webb

19/05/2023

Gjurmë uji pranë një komete në sistemin diellor, zbulimi i pabesueshëm i teleskopit Webb

Një zbulim i ri i pabesueshëm është bërë nga teleskopi hapësinor James Webb, i cili ishte në gjendje të dokumentonte gjurmët e ujit në një kometë të rrallë që gjenden ne sistemin tone diellor.

Ky zbulim është themelor për astronomët, të cilët kërkojnë origjinën e ujit që në fakt, bëri të mundur përhapjen e jetës në botën tonë.

Studimi u botua në revistën Nature dhe tani hap një grup pyetjesh që do të ndihmojnë në zbardhjen e origjinës së jetës në universin tonë.

Uji në kometë është i pranishëm në formën e avullit të ujit dhe prania e tij hap pyetje të tjera interesante. Në qendër të këtij zbulimi ishte instrumenti spektrograf me infra të kuqe NIRSpec i Webb-it, teleskopi Hapësinor i NASA/ESA/CSA dhe është demonstruar se si uji nga sistemi i diellor mund të ruhet si akull në atë rajon.

Bota jonë me ujë, e mbushur me jetë dhe unike në univers me aq sa dimë, është diçka mister, ne nuk jemi të sigurt se si i gjithë ky ujë erdhi këtu. Të kuptuarit e historisë së shpërndarjes së ujit në Sistemin Diellor do të na ndihmojë të kuptojmë sistemet e tjera planetare dhe nëse ato mund të jenë në rrugën e duhur për të pritur një planet të ngjashëm me Tokën" tha Stephanie Milam, Zëvendës Shkencëtare e Projektit Webb për Shkencën Planetare dhe bashkautore e studimit.

Teleskopi hapësinor James Webb është i krijuar me infra të kuqe, i cili është nisur më 25 dhjetor 2021 nga porti hapësinor Arianespace në Kourou, Guiana Franceze, i transportuar në orbitën diellore nga një raketë Ariane 5.

Teleskopi është rezultat i një rakete ndërkombëtare bashkëpunim midis Agjencisë Hapësinore të SHBA (NASA), Agjencisë Hapësinore Evropiane (ESA) dhe Agjencisë Kanadeze të Hapësirës (CSA) citon NASA.

/rtsh.al/