RTSH 24 Live

Lifestyle

Efektet psikologjike të mbajtjes së sekreteve

08/06/2023

Efektet psikologjike të mbajtjes së sekreteve

Nëse ju është dashur ndonjëherë të mbani një sekret të madh, ndoshta jeni njohur me ndikimin që mund të marrë për shëndetin tuaj mendor . I gjithë ai shqetësim se kë mund të lëndoni nëse sekreti del në shesh dhe presioni për ta mbajtur atë për vete në radhë të parë, është mjaft i madh. Megjithatë, jo të gjitha sekretet krijohen të barabarta dhe disa janë më të dëmshme për cilësinë e jetës sonë se të tjerat.

Ndërsa mbajtja e sekreteve është shumë e zakonshme, hulumtimet tregojnë se është i dëmshëm si për shëndetin mendor ashtu edhe për atë fizik. Mbajtja e një sekreti është treguar se rrit hormonet e stresit, të cilat nga ana tjetër ndikojnë në presionin e gjakut, pengojnë gjumin dhe kontribuojnë në një rrezik të shtuar të depresionit dhe ankthit.

Studimet kanë treguar gjithashtu se njerëzit që mbajnë sekrete kanë më shumë gjasa të përfshihen në abuzimin e substancave dhe të vuajnë nga dhimbje kronike. Pra, çfarë është ajo për ruajtjen e fshehtë që na shkakton gjithë këtë pikëllim? Hulumtimet e fundit tregojnë se nuk është akti aktual i fshehjes së informacionit, në vetvete. Përkundrazi, stresi që vjen me mbajtjen sekrete lidhet me faktin se ne vazhdimisht mendojmë për informacionin që nuk duhet të zbulojmë.

Të menduarit për sekretin konsumon energjinë tonë mendore dhe emocionale. Natyrisht, kostoja psikologjike e mbajtjes së një sekreti varet nga ajo që është ai sekret. Këto lloj sekretesh 'më serioze' priren të ngjallin frikë që shkakton ndjenja turpi. Ne priremi të luajmë në kokën tonë 'skenarët e rastit më të keq' se çfarë do të ndodhte nëse sekreti zbulohej. Ekspertët shpesh bëjnë dallimin midis ndjenjës së turpit dhe fajit kur flasin për efektet psikologjike të ruajtjes së fshehtë.

Një hap i dobishëm për të ndërmarrë nëse keni mbajtur një sekret për një kohë të gjatë është të pyesni veten se sa i rëndësishëm është ai informacion i fshehur për atë që jeni sot. Është gjithashtu një ide e mirë të shmangni vënien në situata ku duhet të mbani sekrete keqdashëse ose të dëmshme nga njerëzit e dashur.

/rtsh.al/