RTSH 24 Live

Lifestyle

Disa nga sëmundjet që mjekët shpesh i diagnostikojnë gabimisht

01/04/2024

Disa nga sëmundjet që mjekët shpesh i diagnostikojnë gabimisht

Mjekët ndonjëherë kanë vështirësi në identifikimin e kushteve dhe çrregullimeve të caktuara. Kjo është kryesisht për shkak të faktit se shumë simptoma janë jo specifike dhe ndryshojnë nga personi në person. Për më tepër, shumë teste diagnostikuese nuk japin një përgjigje unanime.

Sëmundja celiac - Sëmundja celiac është një reagim imunitar ndaj glutenit që shkakton inflamacion në zorrën e vogël. Njerëzit me sëmundje celiac kanë probleme me tretjen kur hanë ushqime që përmbajnë gluten dhe rreth gjysma vuajnë nga diarreja dhe humbja e peshës. Pacientit mesatar i duhen gjashtë deri në dhjetë vjet për të marrë një diagnozë të saktë. Kjo ndodh sepse shumë vuajnë edhe nga simptoma që janë të pranishme në sëmundje të tjera, si kruajtje, dhimbje koke, dhimbje kyçesh dhe urth. Megjithatë, një test gjaku mund të ndihmojë në diagnostikimin e tij.

Sklerozë të shumëfishtë - Skleroza e shumëfishtë (MS) është një tjetër sëmundje autoimune që sulmon qelizat nervore të trupit dhe dëmton komunikimin midis trurit dhe pjesës tjetër të trupit. Shenjat e para të saj mund të jenë episodike dhe mund të përfshijnë mpirje, dobësi ose ndjesi shpimi gjilpërash në një ose më shumë gjymtyrë. Pasi një mjek dyshon për këtë sëmundje, një punksion lumbal ose MRI mund të konfirmojë diagnozën.

Diabeti - Para se të shfaqen shenjat e diabetit, të rriturit mund ta kenë atë për vite pa e ditur. Lënia e patrajtuar mund të shkaktojë dëmtime kërcënuese për jetën në organet kryesore të trupit. Për të shmangur zhvillimin e problemeve serioze, kini kujdes për simptomat e mëparshme si etja e shtuar, uria, urinimi i shpeshtë, humbja e papritur e peshës dhe lodhja.

Artrit rheumatoid - Artriti reumatoid është një sëmundje autoimune që shkakton dhimbje të pashpjegueshme. Mund të ndodhë në çdo moshë dhe shpesh përfshin inflamacion dhe ënjtje të dhimbshme të kyçeve. Fazat e hershme të gjendjes mund të imitojnë shumë kushte të tjera, gjë që e bën të vështirë diagnozën. Një diagnozë zakonisht fillon me një test gjaku që mund të zbulojë çdo inflamacion në trup. Prandaj, një mjek duhet të marrë parasysh historinë mjekësore të pacientit dhe të bëjë një analizë të kujdesshme fizike përpara se të diagnostikojë artritin reumatoid.

Fibromialgji - Fibromialgjia është një dhimbje e përhapur muskuloskeletore që mjekët shpesh e përshkruajnë si me simptoma të pashpjegueshme mjekësore. Mjekët shpesh diagnostikojnë fibromialgjinë kur nuk mund të gjejnë shkakun rrënjësor të dhimbjes dhe lodhjes kronike të pacientit. Do të thotë se ata duhet të përjashtojnë sëmundje të tjera, disa po aq të vështira për t'u diagnostikuar.

Hipotiroidizmi - I njohur gjithashtu si një tiroide joaktive, hipotiroidizmi është një gjendje në të cilën gjëndra tiroide prodhon sasi të pamjaftueshme të hormoneve që ndihmojnë në rregullimin e peshës, energjisë dhe humorit. Fazat e hershme të gjendjes janë delikate dhe mund të imitojnë depresionin, fibromialgjinë dhe shumë kushte të tjera, kjo është arsyeja pse shpesh diagnostikohet gabimisht.

Migrena - Migrena në përgjithësi karakterizohet nga dhimbje koke të forta që shkaktojnë pulsime intensive. Shpesh shoqërohet me nauze, të vjella ose ndjeshmëri ndaj dritës dhe zërit. Disa mund të mos e dinë se vuajnë nga migrena, të tjerët mund të vuajnë nga simptoma të rënda që shkaktojnë paralizë.

/rtsh.al/