RTSH 24 Live

Kuriozitete

Disa nga misteret e lashta që studiuesit nuk mund të shpjegojnë

29/05/2024

Disa nga misteret e lashta që studiuesit nuk mund të shpjegojnë

Bota e lashtë ka magjepsur imagjinatën e publikut për shekuj me radhë. Nga vendet e humbura deri te qytetet e fundosura, ka ende shumë gjëra që kanë mbetur mister për historianët dhe arkeologët. Dhe ndërsa shkenca dhe teknologjia kanë bërë një rrugë të gjatë, këto gjetje pa përgjigje janë ato që e bëjnë botën tonë edhe më të mistershme.

Mekanizmi Antikythera - I quajtur "kompjuteri i parë", ky mekanizëm 2000-vjeçar Antikythera u gjet në një anije të mbytur greke. Ai përdori një sistem dial-up për të gjurmuar kohët qiellore të Diellit, Hënës dhe pesë planetëve, së bashku me një kalendar, fazën e Hënës dhe kohën e eklipseve. Studiuesit ende nuk e kuptojnë se si grekët krijuan një mjet kaq të avancuar në atë kohë.

Dorëshkrimi i Voynich - Dorëshkrimi i Voynich u shkrua në Evropën Qendrore në fillim të shekullit të 15-të. Por studiuesit ende nuk e dinë se çfarë thonë faqet, madje as në çfarë gjuhe është.

Linjat Nazca - Midis viteve 1 dhe 700 të erës sonë, populli Nazca i Perusë gdhendën gurë me ngjyrë ndryshku, duke zbuluar gurin me ngjyrë më të çelur në shtresa më të thella. Rezultati u bë këto figura masive të kafshëve, bimëve, njerëzve dhe formave gjeometrike. Por askush nuk e di pse i gdhendën ato.

Paracas Candelabra - E gdhendur në një kodër peruane me rërë të gurëzuar, Candelabra Paracas është e ngjashme me Linjat Nazca. E krijuar rreth vitit 200 pes, askush nuk është i sigurt se çfarë përfaqëson.

Dogu - Datuar në periudhën neolitike të Jomon të Japonisë, dogu janë figura balte që janë një kryqëzim midis njeriut dhe kafshës. Arkeologët kanë zbuluar rreth 18,000 prej tyre, që variojnë nga 2,300 deri në 10,000 vjet të vjetra, por ende nuk e dinë se për çfarë janë përdorur.

Vdekja e faraonit Tutankhamun - Arkeologët besojnë se djali mbret vdiq papritur. Megjithatë, trupi i tij duket se ka marrë flakë pasi u mumifikuar dhe varri i tij u vulos. Kjo, së bashku me një varrim të nxituar, i ka bërë ekspertët të pyesin nëse varri i tij ishte ndërtuar fillimisht për dikë tjetër dhe nëse mund të ketë edhe mumie të tjera të varrosura në të njëjtin varr.

Göbekli Tepe - E vendosur në një zonë rurale në Turqi, Göbekli Tepe daton në 8000 pes. Me unaza të shumta shtyllash të mëdha guri të gdhendura me skena kafshësh, konsiderohet si një nga vendet më të vjetra të adhurimit. Por mbetet ende pyetja se cilët ishin kolonët në të vërtetë.

Rrotulla e bakrit - Rrotullat e bakrit datojnë 2000 vjet më parë u zbulua në vendin e Kumranit në vitin 1952. Studiuesit besojnë se rrotulla mund të përshkruajë një thesar të fshehur, por askush nuk e di se ku mund të jetë, apo nëse ekziston.

/rtsh.al/