RTSH 24 Live

Kuriozitete

Cilat janë organet më të rënda në trupin e njeriut?

18/05/2023

Cilat janë organet më të rënda në trupin e njeriut?

Një organ është një grup indesh që punojnë së bashku për të kryer një detyrë specifike në trup.

Megjithëse shkencëtarët kanë pikëpamje të ndryshme mbi atë që saktësisht llogaritet si organ, numri i organeve në trupin e njeriut është 78. Këto përfshijnë njësi kryesore funksionale si truri dhe zemra, si dhe pjesë shumë më të vogla të trupit, si gjuha.

Lëkura- Lëkura mendohet të jetë organi më i rëndë në trupin e njeriut megjithatë, ka disa mospërputhje se sa peshon në të vërtetë. Disa burime thonë se të rriturit mbajnë mesatarisht 8 kilogramë lëkurë.

Femuri- Skeleti konsiderohet një sistem organesh, ose një grup organesh që së bashku kryejnë funksione specifike fiziologjike . Një nga sistemet më të mëdha të organeve në trupin e njeriut, skeleti mund të peshojë afërsisht 15% të peshës totale trupore të një të rrituri, sipas një rishikimi të vitit 2019 të botuar në Revistën Ndërkombëtare të Shkencave Biologjike .

Mëlçia- Me peshë rreth 1,4 deri në 1,6 kg, mëlçia është organi i dytë më i rëndë në trupin e njeriut, sipas Fondacionit Amerikan të Mëlçisë.

Truri- Nga arsyetimi tek kontrolli i lëvizjes, truri i njeriut kryen një mori funksionesh jetësore në trup dhe pesha e tij pasqyron rëndësinë e tij. Sipas një komenti të botuar në revistën PNAS, truri përbën rreth 2% të peshës mesatare të trupit të njeriut të rritur. Masa e trurit varet gjithashtu nga mosha dhe seksi. Në moshën 20 vjeçare, truri mesatar i një mashkulli peshon 1.4 kg deri në moshën 65-vjeçare, ajo bie në 1.3 kg.

Mushkëritë- Mushkëritë janë ndër organet më të rënda në trupin e njeriut. Mushkëria e djathtë zakonisht peshon rreth 0.6 kg, ndërsa mushkëria e majtë është pak më e vogël dhe peshon afërsisht 0.56 kg.

Zemra- Zemra e njeriut është në qendër të sistemit të qarkullimit të gjakut . Ky organ jetik pompon gjakun nëpër trup, duke dërguar oksigjen dhe lëndë ushqyese në inde. Pesha e zemrës është rreth 280 deri në 340 g tek meshkujt e rritur dhe 230 - 280 g tek femrat e rritura.

Veshkat- Çdo veshkë përmban miliona nefrone, duke e bërë këtë organ jetik një nga më të rëndat në trup, rreth 125 deri në 170 g te meshkujt dhe nga 115 deri në 155 g tek femrat e rritura.

Shpretka- Shpretka peshon mesatarisht 150 g tek të rriturit, por kjo peshë mund të ndryshojë midis individëve, sipas një rishikimi të vitit 2019 të botuar në revistën Surgery .

Pankreasi- Pankreasi zakonisht peshon 60 deri në 100 g tek të rriturit, sipas Gray's Anatomy of the Human Body.

Tiroide- Tiroidja , një gjëndër e vendosur në qafë, luan një rol kyç në rregullimin e përdorimit të energjisë së trupit. Pesha e saj ndryshon midis individëve, por zakonisht peshon rreth 30 g.

/rtsh.al/