RTSH 24 Live

Lifestyle

Bimët që nuk kanë nevojë për dritë, ideale për ambientet e brendshme

26/05/2023

Bimët që nuk kanë nevojë për dritë, ideale për ambientet e brendshme

Bimët në ambjente të brendshme janë pastrues të fuqishëm të ajrit dhe i japin shtëpisë një atmosferë relaksuese dhe mikpritëse. Megjithatë, shumë bimë shtëpiake kanë nevojë për shumë dritë, kështu që mbajtja e tyre në ambiente të mbyllura mund të jetë problem.

Mirëpo ka disa bimë që lulëzojnë pa shumë dritë. Këto bimë janë një mënyrë e shkëlqyer për të përmirësuar pamjen e shtëpisë tuaj, për të shijuar pastrimin e mirë të ajrit dhe për të sjellë pak gjelbërim në jetën tuaj të përditshme edhe në kushte me dritë të ulët.

Këtu janë 10 shembuj të bimëve shtëpiake që nuk kanë nevojë për dritë.

Bromeliad (Bromeliaceae)

Kjo bimë shtëpie tropikale është një e afërm e ngushtë e ananasit. Ka qindra varietete me ngjyra dhe gjethe të ndryshme. Ato janë perfekte për ambiente të mbyllura dhe duken bukur kudo që për sa kohë që nuk marrin rrezet e diellit direkte, e cila do të digjte gjethet.

Pothos (Epipremnum aureum)

Photos është një bimë me mirëmbajtje të ulët që mund të mbijetojë për një kohë të gjatë pa rrezet e diellit direkte. Zhvillohet mjaft shpejt dhe është e mundur të rritet si në vazo ashtu edhe në ujë.

Sansevieria (Dracaena trifasciata)

Njihet edhe si “gjuha e vjehrrës”. Kjo bimë nuk ka nevojë për shumë ujë ose shumë dritë për të mbijetuar. Ai gjithashtu pastron ajrin dhe thith kimikatet e dëmshme.

Dracaena marginata (Dracaena reflexa)

Është një bimë e njohur për ajrin e saj ekzotik. Ndërsa kushtet ideale janë drita e ndritshme dhe lagështia, ajo mund të mbijetojë në kushte me dritë të ulët.

Zambaku i Paqes (Spathiphyllum)

Zambaku i paqes është një bimë zbukuruese që shquhet për gjethet e saj të larmishme jeshile të errët. Ajo ka nevojë për pak dritë dhe mund të rritet edhe në kushte lagështie relativisht të ulët.

Filodendron (Philodendron)

Përdoret shpesh në shtëpi për aftësinë për të pastruar ajrin, por në fakt është një bimë që nuk kërkon shumë mirëmbajtje madje mund t'i mbijetojë kushteve të kufizuara të ndriçimit.

Dieffenbachia

Kjo bimë e bukur, me gjethet e saj të veçanta, do të duket e përsosur në çdo cep të shtëpisë tuaj. Dieffenbachia vepron shumë mirë në kushte me dritë të ulët ose indirekte. Megjithatë, vetëm kini kujdes nëse keni fëmijë të vegjël ose kafshë shtëpiake në shtëpi, pasi ka pjesë të bimës që janë toksike dhe mund të shkaktojnë reaksione alergjike.

Fieri i flokëve (Adiantum capillus-veneris)

Nëse ju pëlqejnë format e çuditshme të bimëve, fieri i flokëve është ideal. Fierët kanë gjethe të bukura, të vogla, të bollshme. Ato mund të mbahen në hije, për sa kohë që kërkesat e lagështisë plotësohen.

Bima e lutjes (Maranta)

Kjo bimë ka marrë emrin e saj sepse me afrimin e natës, gjethet mbyllen dhe duken si duar që luten. Maranta është një bimë perfekte për dekorimin e brendshëm.

Bima merimangash (Chlorophytum)

Lloji më i zakonshëm dhe më i përhapur quhet Chlorophytum comosum, i cili njihet edhe si "bimë merimangë" për shkak të bimëve të vogla që varen përgjatë kërcellit të hollë që duken si merimangat e vogla. Kjo bimë mund të mbijetojë shumë mirë edhe me pak rrezet e diellit.

/rtsh.al/