RTSH 24 Live

Lifestyle

Bie shi në Greenland, alarmohen shkencëtarët mbi ndryshimet klimatike

22/08/2021

Bie shi në Greenland, alarmohen shkencëtarët mbi ndryshimet klimatike

Për herë të parë, është regjistruar të ketë rënë shi në zonën e akullt të Greenland, ku temperaturat zakonisht janë dukshëm nën zero në majë, e cila arrin një lartësi prej 3,216 metra.

 
Një raport i kohëve të fundit nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike arriti në përfundimin se është “e qartë” që emetimet e dioksidit të karbonit për shkak të aktiviteteve njerëzore po ngrohin planetin dhe shkaktojnë shkrirjen e akullit dhe rritjen e nivelit të detit. Greenland gjithashtu pati një “episod” të shkrirjes në korrik, duke e bërë 2021 një nga vetëm katër vitet në shekullin e kaluar në të cilin u regjistrua një shkrirje kaq e përhapur e sipërfaqeve të akullit.

Niveli global i detit do të ngrihej me rreth gjashtë metra nëse i gjithë akulli i Greenland do të shkrihej, edhe pse do të duhen shekuj disa mijëvjeçarë. Por është e sigurt se shkrirja nga Grenlanda ka ngritur nivelin e detit që nga viti 1994 dhe po rrezikon qytetet bregdetare të botës.

Shkencëtarët kanë paralajmëruar se akulli në Greenland është duke u shkrirë me shpejtësi marrëmendëse.