RTSH 24 Live

Bota

BE zgjat me 6 muaj sanksionet ndaj Rusisë

13/01/2022

BE zgjat me 6 muaj sanksionet ndaj Rusisë

Këshilli Evropian vendosi të zgjasë me gjashtë muaj sanksionet ndaj Rusisë për rolin e saj në konfliktin ukrainas. Vendimi i Këshillit vjen pas vlerësimit të fundit të gjendjes së zbatimit të marrëveshjeve të Minskut.

Sanksionet në fuqi, të prezantuara për herë të parë më 31 korrik 2014 në përgjigje të veprimeve të Rusisë që destabilizojnë situatën në Ukrainë, kufizojnë aksesin në tregjet parësore dhe dytësore të kapitalit të BE-së për disa banka dhe kompani ruse dhe ndalojnë format e ndihmës financiare dhe ndërmjetësimit ndaj institucioneve financiare ruse.

Sanksionet gjithashtu ndalojnë importin, eksportin ose transferimin e drejtpërdrejtë ose të tërthortë të të gjithë materialeve të lidhura me mbrojtjen dhe vendosin një ndalim për mallrat me përdorim të dyfishtë për përdorim ushtarak ose përdoruesit përfundimtarë ushtarakë në Rusi.

Sanksionet kufizojnë më tej aksesin e Rusisë në disa teknologji të ndjeshme që mund të përdoren në sektorin energjetik rus, për shembull, në prodhimin dhe kërkimin e naftës.