RTSH 24 Live

Kuzhinë

Avantazhet dhe disavantazhet e gatimit me avull

29/08/2023

Avantazhet dhe disavantazhet e gatimit me avull

Kur flasim për gatimin me avull, i referohemi një lloji gatimi në të cilin ushqimi përgatitet duke e zhytur në avull dhe duke gatuar përmes ujit me të cilin nuk bie në kontakt. Avulli vepron si një mjet për transferimin e nxehtësisë, e cila më pas përdoret për të gatuar ushqimin.

Ky lloj gatimi kërkon më shumë kohë për të arritur rezultatin përfundimtar pasi mund të arrihet temperatura afër 100°C, por sigurisht që ka avantazhin që ushqimi ruan më shumë lëndë ushqyese.

Si të ruani sa më shumë lëndët ushqyese në ushqime- Gatimi në avull ju lejon të ruani më shumë lëndët ushqyese në ushqime. Për të përftuar më shumë lëndë ushqyese nga gatimi këshilla kryesore mbetet të ripërdorni lëngun e gatimit, veçanërisht kur përgatitni perime.

Përparësitë e avullimit- Përparësitë e gatimit me avull janë të shumëfishta. Nuk është e nevojshme të përdorni erëza dhe kripë gjatë gatimit. Përveç kësaj, është e mundur të përdorni erëza, lëng perimesh ose barishte në ujin e gatimit për t'i dhënë ushqimit më shumë shije.

Disavantazhet e avullit- Gatimi me avull sigurisht që ka më shumë avantazhe sesa disavantazhe. Në fakt, i vetmi disavantazh i këtij lloji gatimi është koha më e gjatë e gatimit në raport me zierjen.

/rtsh.al/