RTSH 24 Live

Lifestyle

A funksionon vërtet dieta e grupit të gjakut?

18/03/2024

A funksionon vërtet dieta e grupit të gjakut?

Në vitet 1990, dieta e grupit të gjakut ka ekzistuar për një kohë. Ideja u parashtrua për herë të parë në librin "Hani siç duhet ", i cili pretendon se regjimi optimal i dietës dhe fitnesit për trupin e një personi mund të zhbllokohet duke përdorur grupin e gjakut. Ai sugjeron që paraardhësit tanë të lashtë evoluan për të lulëzuar në dieta të caktuara, dhe çdo grup gjaku përfaqëson tiparet gjenetike të atyre paraardhësve.

Dieta - Mjeku naturopatik Peter D'Adamo botoi një libër në vitin 1996, ku ai tregoi përfitimet e mundshme që lidhen me ngrënien e ushqimeve që korrespondojnë me grupin e gjakut.

Teoria - Teoria e dietës së grupit të gjakut sugjeron që ata me gjak të grupit A duhet të hanë një dietë kryesisht vegjetariane dhe ata me grupin O duhet të përqendrohen në proteina të larta shtazore. Ata me grupin B duhet të hanë produkte qumështi dhe njerëzit me gjak AB duhet të hanë një dietë që përmban elementë të dietës A dhe B.

Pse? - Grupet e gjakut A,B,0 përcaktohen nga antigjenet e pranishme në sipërfaqen e qelizave të gjakut. Një antigjen A, antigjen B, të dyja, ose asnjëri mund të jetë i pranishëm, duke dhënë grupet e gjakut A, B, AB ose 0.

Grupi i gjakut 0 - Lloji 0 i përkiste disa prej paraardhësve tanë më të lashtë. Dieta e rekomanduar për këtë lloj bazohet në dietën e gjuetarëve-mbledhësve më të hershëm. Dieta pretendon se njerëzit me grupin 0 të gjakut janë më të përshtatshëm për të ngrënë proteina shtazore. Ata konsiderohen të kenë lehtësinë më të madhe në tretjen e mishit dhe yndyrës.

Grupi i gjakut A - Dieta e grupit të gjakut rekomandon që ata me gjak të grupit A të ndjekin një plan ushqimor natyral, organik, vegjetarian ose kryesisht vegjetarian. Dieta pretendon se njerëzit me grupin A të gjakut kanë nivele më të ulëta të acidit në stomak se grupet e tjera të gjakut, duke e bërë të vështirë për ta tretjen e mishit.

Grupi i gjakut B - Dieta e grupit të gjakut pretendon se njerëzit e tipit B janë përgjithësisht në gjendje të tresin ushqimet me yndyrë të lartë dhe duhet t'i japin përparësi qumështit dhe produkteve të qumështit për të pasur më shumë energji.

Lloji AB - Kur njerëzit me grupin A dhe grupin B të gjakut riprodhoheshin së bashku, rezultoi në grupin e gjakut AB. Prandaj, ky grup mund të marrë elemente diete të të dy llojeve.

Shëndeti i grupit të gjakut - Në vitet 1950 dhe 1960, studiuesit shikuan rrezikun e sëmundjes së arterieve koronare midis grupeve të gjakut, duke gjetur se lloji 0 ishte në një rrezik më të ulët. Studime të tjera kanë sugjeruar një rrezik në rritje të përqendrimeve më të larta të kolesterolit total dhe LDL (kolesteroli i keq) tek njerëzit me grupin e gjakut A.

Ushqimet e grupit të gjakut 0 - Sipas teorisë së dietës së grupit të gjakut, ata me grup gjaku 0 duhet të hanë mish , peshk, perime (veçanërisht brokoli dhe spinaq) dhe fruta. Ata duhet të kufizojnë drithërat, fasulet dhe bishtajoret dhe të shmangin grurin, misrin dhe qumështin nëse përpiqen të humbin peshë.

Ushqimet e grupit të gjakut A - Ata me grupin A të gjakut duhet të hanë fruta, perime, tofu, ushqim deti, gjeldeti dhe drithëra, sipas dietës së grupit të gjakut. Rekomandohet që grupi A të shmang mishin e kuq. Ata gjithashtu duhet të shmangin bulmetin, grurin, misrin dhe fasulet nëse përpiqen të humbin peshë.

Ushqimet e grupit B të gjakut -Dieta e grupit të gjakut teorizon se ata me tip B duhet të hanë një dietë të larmishme, e cila përfshin mish, bulmet, ushqim deti, drithëra dhe perime jeshile. Nëse të tipit B po përpiqen të humbin peshë, ata këshillohen të heqin pulën, misrin, kikirikët dhe grurin nga marrja e tyre e përditshme e ushqimit.

Ushqimet e grupit të gjakut AB - Lloji AB duhet të konsumojë, bulmet, mish qengji, peshk, drithëra dhe perime, sipas dietës. Nëse po përpiqen të humbin peshë, duhet të shmangin ushqimet si fasulet, pulën, misrin.

/rtsh.al/