RTSH 24 Live

Lifestyle

A është truri i mashkullit dhe i femrës i ndryshëm?

28/02/2024

A është truri i mashkullit dhe i femrës i ndryshëm?

Rezultatet e një studimi të publikuar në shkurt 2024 nga një ekip studiuesish në Universitetin Stanford kanë hedhur dritë të re mbi temën e diskutueshme nëse burrat dhe gratë kanë tru të ndryshëm.

Sipas autorëve të studimit, skanimet e trurit të krijuara nga AI vërtet tregojnë se meshkujt dhe femrat janë ndryshe dhe se ekzistojnë kontraste në aftësinë njohëse.

Lidhja midis strukturës së trurit dhe sjelljes - Sipas një studimi të vitit 2021 të publikuar nga Qendra Kombëtare për Informacionin e Bioteknologjisë (NCBI), burrat dhe gratë ndryshojnë në strukturën dhe sjelljen e trurit, duke rritur mundësinë e një lidhjeje midis dallimeve seksuale në tru dhe sjellje.

Dallimet e të dy gjinive - Skanimet e trurit treguan se ka dallime në rajonet përgjegjëse për funksione të caktuara. Shumica e këtyre dallimeve ruajnë elementët kryesorë të njohurive sociale të fituara nga ndërveprimi dhe rrjeti striatum dhe limbik, zona të përfshira në një gamë të gjerë procesesh duke përfshirë ëndërrimin, kujtimet nga e kaluara, planifikimi për të ardhmen, marrja e vendimeve dhe nuhatja.

Një pjesë tjetër e enigmës - Sipas ekipit në Stanford, këto rezultate kanë shtuar në mënyrë efektive një pjesë të re në enigmë. Ata besojnë se hulumtimi i tyre i shton peshë teorisë se seksi biologjik formon trurin. Kërkimi për një tru "mashkull" dhe "femër" nuk është asgjë e re.

Identifikimi i kushteve të trurit - Studiuesit në Stanford, ndërkohë, shprehën optimizëm se puna e tyre do të ndihmonte për të hedhur dritë mbi kushtet e trurit që prekin ndryshe burrat dhe gratë. Ata përmendën faktin se autizmi dhe Parkinson-i janë më të zakonshme tek meshkujt, ndërsa skleroza e shumëfishtë dhe depresioni janë më të zakonshme tek femrat.

Një temë e diskutueshme - Megjithatë, nocioni se ka dallime njohëse midis burrave dhe grave bazuar në madhësinë e trurit mbetet i diskutueshëm.

/rtsh.al/