RTSH 24 Live

Teknologji

A ekziston vërtet Planeti X?

22/01/2023

A ekziston vërtet Planeti X?

Kanë kaluar disa vite që kur astronomët gjetën prova të forta se një planet i nëntë misterioz mund të ekzistojë në skajet e largëta të sistemit tonë diellor. Por Planeti X ende nuk është parë nga askush dhe ndërkohë mbetet teori.

Shkencëtarët thonë se mund të ketë një masë rreth 10 herë më të madhe se Toka dhe mund të duhen midis 10,000 dhe 20,000 vjet për të bërë një orbitë të plotë rreth diellit. Arsyeja që ata mendojnë se Planeti X është atje është sepse ata mund të shohin objekte të tjera në hapësirë ​​duke u prekur nga ai.

Planeti X, ose Planeti Nëntë siç është quajtur është një planet teorik që disa astronomë mendojnë se mund të fshihet në skajin e sistemit tonë diellor.

Arsyeja pse ata mendojnë këtë është sepse orbitat e një numri trupash në skajet e largëta të sistemit tonë diellor janë ndërprerë nga tërheqja e diçkaje, me shumë gjasa të një planeti të nëntë ende të paidentifikuar.

Nëse ekziston, të dhënat dhe modelimi kompjuterik sugjerojnë se Planeti X do të duhej të ishte afërsisht katër herë më i madh se Toka dhe dhjetë herë masa e tij. Problemi është se askush nuk e ka parë këtë botë potenciale dhe ekzistenca e saj bazohet thjesht në matematikë.

/rtsh.al/