RTSH 24 Live

Lifestyle

Studimi: Muzika mund të ndihmojnë të ndjejmë më pak dhimbje

27/10/2023

Studimi: Muzika mund të ndihmojnë të ndjejmë më pak dhimbje

Kur Adele debutoi këngën e saj të vitit 2011 "Someone Like You", balada e saj e hidhur u lidh me miliona njerëz në mbarë botën. Më shumë se një dekadë më vonë, ajo mbetet një nga meloditë e saj më të njohura. Arti i saj, si dhe i shumë të tjerëve, ka një mënyrë për të menaxhuar dhimbjen emocionale të thyerjes së zemrës dhe humbjes.

Nuk ka dyshim se muzika mund të qetësojë shpirtin për disa, dhe rezulton se ajo mund të jetë gjithashtu një qetësues i përkohshëm për dhimbjet fizike.

Dëgjimi i këngëve të preferuara mund të zvogëlojë perceptimin e dhimbjes nga njerëzit, sipas një studimi të ri të botuar në revistën “Frontiers in Pain Research”. Dhe qetësuesit më efektivë të dhimbjes u gjetën të ishin këngët e trishtuara që përshkruanin përvojat e hidhura dhe emocionale.

Sipas studimit, truri jonë në muzikë ka të ngjarë të prekë sistemin e integruar të trupit për rregullimin e dhimbjes. Aftësia e trupit për të përfshirë emocionet dhe ndjenjat ndihmon për të vlerësuar se sa e rëndësishme është dhimbja në atë moment. Në studim u përdorën imazhe të trurit për të kapur atë që ndodh në sistemin nervor qendror kur njerëzit janë të ekspozuar ndaj dhimbjes gjatë dëgjimit të muzikës.

“Kur njerëzit janë duke dëgjuar muzikë që i pëlqen, me matjet tona mund të zvogëlojë dhimbjen që ndjejmë me 10%”, shkruan studimi. Megjithatë, ata paralajmërojnë se kjo nuk është e mjaftueshme si një analgjezik për të shmangur mjekimin ose shërbimet mjekësore.

Muzika ofron shumë përfitime të tjera shëndetësore, duke përfshirë uljen e stresit dhe një gjumë të mirë gjatë natës./ CNN

/rtsh.al/