RTSH 24 Live

Ekonomi

Nord Stream 1/ Turbina 12 metra që kërcënon furnizimin me gaz të Evropës

03/08/2022

Nord Stream 1/ Turbina 12 metra që kërcënon furnizimin me gaz të Evropës

Gjigandi rus i energjisë Gazprom thotë se është e pamundur të rimarrë një turbinë që është jetike për furnizimin me gaz në Evropë, për shkak të sanksioneve perëndimore. Turbina 12 m (40 ft) është bllokuar në Gjermani, pasi u kthye nga Kanadaja ku u riparua. Berlini këmbëngul se pajisjet nuk preken nga sanksionet dhe akuzon Rusinë që nuk po respekton kontratat e saj për arsye politike. Kohët e fundit, Gazprom ka reduktuar në mënyrë drastike dërgesat e gazit në Evropë. 

Gazsjellësi kryesor Nord Stream 1 nga Rusia në Gjermani funksionon me kapacitet 20%. Moska e furnizoi BE-në me 40% të gazit të saj natyror vitin e kaluar dhe shkurtimet kanë bërë që çmimet e shitjes me shumicë të rriten në mënyrë dramatike. Disa vende po luftojnë për të blerë gaz të mjaftueshëm për ta vendosur në magazinë për muajt e dimrit, kur përdorimi i gazit është shumë më i lartë. 

Të mërkurën, kancelari Scholz bëri një vizitë në fabrikën e Siemens Energy ku turbina është bllokuar, duke thënë se turbina ishte gati për t'u dërguar në Rusi në çdo kohë. “Por dikush duhet të thotë: Unë dua ta kem atë”, shtoi ai. 

Moska thotë se mund të riinstalojë turbinën - dhe të rrisë furnizimin me gaz - vetëm pasi të marrë dokumente që tregojnë se turbina nuk bie nën sanksionet perëndimore. Gazprom ka kufizuar vazhdimisht rrjedhat e gazit përmes Nord Stream 1 - një tubacion kryesor Rusi-Gjermani:Në qershor, ajo uli prurjet në 40% të kapacitetit të zakonshëm, duke thënë se shërbimi kanadez i turbinës në fjalë ishte vonuar. I gjithë tubacioni u mbyll më pas për 10 ditë në korrik, duke përmendur nevojën për punë mirëmbajtjeje. 

Pas rihapjes së tij, Gazprom përgjysmoi më tej furnizimet në 20% të kapacitetit të mërkurën e kaluar, duke përmendur një problem teknik me një nga dy turbinat e fundit që funksionojnë.Brenda një dite nga njoftimi i javës së kaluar ruse, çmimi me shumicë i gazit në Evropë ishte rritur me 10%. Berlini thotë se nuk ka arsye teknike për kufizimin e furnizimeve nga Gazprom dhe BE e përshkroi uljen e fundit si "të motivuar politikisht". 

Në fund të qershorit, Gjermania importonte 26% të gazit të saj nga Rusia. Ajo ka kërkuar furnizime nga gjetkë, ka planifikuar masa për të ulur konsumin dhe ka paralajmëruar qytetarët se faturat e energjisë do të rriten. Hapja e një tjetër gazsjellësi paralel - Nord Stream 2 - u pezullua nga Gjermania në përgjigje të agresionit rus në Ukrainë. BBC

 /rtsh.al/