RTSH 24 Live

Ekonomi

Inflacioni në Britani arrin nivelin më të lartë të 41 viteve

16/11/2022

Inflacioni në Britani arrin nivelin më të lartë të 41 viteve

Inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar preku nivelin më të lartë të 41 viteve prej 11.1% në tetor, duke tejkaluar pritjet, ndërsa çmimet e ushqimit, transportit dhe energjisë vazhdojnë të ndikojnë tek familjet dhe bizneset.

Ekonomistët e anketuar nga Reuters kishin parashikuar një rritje vjetore të indeksit të çmimeve të konsumit prej 10.7%, dhe rritja e tetorit shënon një rritje nga niveli i lartë 40-vjeçar prej 10.1% i parë në shtator.

Pavarësisht prezantimit të programit të qeverisë për Garantimin e Çmimeve të Energjisë, Zyra për Statistikat Kombëtare tha se kontributet më të mëdha në rritje erdhën nga energjia elektrike, gazi dhe lëndët djegëse të tjera.

Në përgjithësi, kostoja e banesave dhe shërbimeve shtëpiake, e cila përfshin faturat e energjisë, u rrit me 11.7% më të lartin të të gjitha kohërave në 12 muajt deri në tetor 2022, nga 9.3% në shtator 2022.

Ushqimet dhe pijet joalkoolike gjithashtu kontribuan shumë, duke u rritur me 16.4% në 12 muajt deri në tetor, duke shënuar normën më të lartë vjetore që nga shtatori 1977. 

Vendi përballet me recesionin e tij më të gjatë në histori, sipas Bankës së Anglisë, ndërsa qeveria dhe banka qendrore po përpiqen të koordinojnë shtrëngimin e politikës fiskale dhe monetare në mënyrë që të frenojnë inflacionin.

Banka rriti normat e interesit me 75 pikë bazë në fillim të këtij muaji, rritja e saj më e madhe në 33 vjet, për ta çuar normën e bankës në 3%, por sfidoi çmimin e tregut për rritjen e normave të ardhshme.

/ rtsh.al /