RTSH 24 Live

Kuzhinë

Hudhra përmirëson shëndetin, përfitimet kryesore të saj

29/02/2024

Hudhra përmirëson shëndetin, përfitimet kryesore të saj

Hudhra, një përbërës i zakonshëm në kuzhinat në mbarë botën, njihet për shijen dhe aromën e saj të veçantë, por virtytet e saj nuk kufizohen vetëm në shije.

Në fakt, ky ushqim është i shijshëm dhe gjithashtu një aleat i fuqishëm për shëndetin tonë, veçanërisht për zemrën.

Studimet shkencore tregojnë se hudhra mund të përmirësojë shëndetin e zemrës, duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe hipertensionit.

Hudhra ndihmon në përmirësimin e sistemit imunitar duke stimuluar shumëzimin e qelizave që luftojnë infeksionin. Ajo ka veti antibakteriale dhe antioksidante që mund të pastrojnë lëkurën.

Sipas disa hulumtimeve, hudhra mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të kërcit të shkaktuar nga artriti dhe funksionon mirë si një anti-inflamator. Nëse keni nyje ose muskuj të dhimbshëm dhe të përflakur, këshilla është t'i trajtoni duke fërkuar një copë hudhër në zonën e dhimbshme.

Marrja e hudhrës në sasinë e duhur mund të ndihmojë në rregullimin e presionit të gjakut, falë veprimit të qelizave të kuqe të gjakut që konvertojnë squfurin në hudhër në gaz sulfid hidrogjeni, duke zgjeruar enët e gjakut.

Hudhra gjithashtu mund të ndihmojë në vrasjen e disa baktereve, të tilla si salmonela dhe e.coli, që çojnë në helmim nga ushqimi.

/rtsh.al/