RTSH 24 Live

Kuzhinë

Çfarë përfitimesh ka marrje e rregullt e vitaminave?

27/02/2024

Çfarë përfitimesh ka marrje e rregullt e vitaminave?

Shëndeti dhe ushqyerja e mirë janë të domosdoshme për të pasur një jetë të shëndetshme. Njerëzit mund të mos jenë të vetëdijshëm për mangësitë themelore të vitaminave në trupin e tyre pasi simptomat mund të shfaqen më vonë. Vitaminat ju ofrojnë rregullisht përfitime të shumëllojshme. 

Plakje më e mirë: Edhe pse plakja është e pashmangshme, duhet të siguroheni që të kujdeseni për trupin tuaj në një mënyrë të qëndrueshme. Me plakjen, trupi e ka më të vështirë të përthithë lëndët ushqyese jetike. Vitaminat mund të jenë një zgjidhje e mirë për të mbushur boshllëqet ushqyese që vijnë me të.

Ulin stresin dhe ankthin:  Vitaminat mund të ndihmojnë për të ulur ndjeshëm nivelet e stresit dhe ankthit. Për shndërrimin e ushqimit në energji, trupi përdor vitaminat B dhe këto janë të dobishme në funksionimin normal të sistemit nervor. Marrja e vitaminave rregullisht mund të jetë një zgjidhje e shkëlqyer.

Përmirëson shëndetin kardiovaskular: Ka shumë vitamina që mundësojnë një sistem kardiovaskular më të shëndetshëm.

Plotësimi i boshllëqeve ushqyese: Marrja e vitaminave mund t'ju ndihmojë t'i përmbaheni kërkesave ditore të trupit tuaj për vitamina dhe minerale, duke plotësuar boshllëqet ushqyese.

Rrisin imunitetin: Marrja e vitaminave gjithashtu mund të rrisë ndjeshëm imunitetit tuaj. Vitamina C ka atribute antioksiduese, ndërsa vitaminat E dhe D gjithashtu ndihmojnë në rritjen e niveleve të imunitetit.

Funksione më të mira të trupit dhe shikimit: Vitaminat ndihmojnë në funksionin sa më të mirë të organizmit, duke u mundësuar gjithashtu njerëzve të arrijnë objektivat e tyre për shëndetin dhe mirëqenien. Gjithashtu përmirësojnë shikimin. Vitaminat A, E, C dhe seleni dihet se janë të dobishme për shikimin. Vitaminat në kombinim me Lutein, Zeaxanthin dhe përbërës të tjerë thelbësorë mund të ulin gjithashtu rreziqet e lidhura me degjenerimin makular.

Rrisin forcën e kockave: Vitamina D ndihmonë në rritjen e forcës së përgjithshme të kockave.

Përmirëson funksionimin e trurit: Vitaminat gjithashtu mund të ndihmojnë në përmirësimin e funksionimit të trurit. Mund të ndihmojë në promovimin e shëndetit mendor pasi aspekte të tjera, si ankthi dhe depresioni, mund të ndodhin për shkak të boshllëqeve ose mangësive ushqyese.

Nxit metabolizmin e përgjithshëm: Vitaminat si B6, tiamina, riboflavina, folati, biotina dhe B12 kontribuojnë në punën me enzimat e trupit për metabolizimin e energjisë nga karbohidratet, yndyrnat dhe proteinat.

Rrisin shëndetin e flokëve dhe lëkurës: Vitaminat gjithashtu mund të ndihmojnë në shëndetin e lëkurës dhe flokëve. Për ata që përballen me probleme si lëkura e thatë, ekzema dhe aknet, ka disa vitamina që mund të ndihmojnë në luftimin e tyre si janë vitaminat C, E dhe A. Ata që kërkojnë të trajtojnë flokët e holluar ose majat e ndara mund të kërkojnë të konsumojnë vitamina C dhe B3 për shëndet më të mirë të flokëve.

/rtsh.al/