RTSH 24 Live

Kuriozitete

Zbulohet shtëpia pesëkendore 5500 vjeçare

14/11/2021

Zbulohet shtëpia pesëkendore 5500 vjeçare

Arkeologët zbuluan rrënojat e një strukture pesëkëndore rreth 5500-vjeçare në qytetin Taiyuan, në provincën Shanxi në Kinën veriore. Mbetjet, të zbuluara në një kantier ndërtimi, duket se datojnë në periudhën e mesme dhe të vonë të kulturës Yangshao, siç raportohet nga instituti komunal i kulturës dhe arkeologjisë, përcjell “Xinhua”.
Në këtë zonë janë zbuluar gjithsej 98 vende si taverna, 11 furra qeramike, 2 shtëpi dhe 6 varre të dinastive Ming (1368-1644) dhe Qing (1644-1911).
Sipas studiuesit Pei Jingrong, gjetja kryesore është shtëpia pesëkëndore e cila shtrihet në rreth 32 metra katrorë. Në të janë zbuluar objekte të shumta qeramike, duke përfshirë kazanët dhe vazot e mbushura me rërë, vazo të kuqe dhe shishe me fund të mprehtë.
Pei beson se zbulimi ka vlerë të madhe akademike për studimin e veçorive kulturore neolitike në pellgun e Taiyuan dhe shkëmbimet kulturore parahistorike në dhe rreth tij.
Kultura Yangshao konsiderohet një rrymë e rëndësishme e qytetërimit kinez dhe është e njohur gjerësisht për teknologjinë e saj të avancuar në prodhimin e qeramikës