RTSH 24 Live

Lifestyle

Zakonet më të këqija që dëmtojnë shikimin

09/10/2023

Zakonet më të këqija që dëmtojnë shikimin

Sytë janë një nga organet tona shqisore më të rëndësishme dhe më të vlefshme. Ato na mundësojnë të shohim botën përreth nesh dhe të kemi akses në informacione që janë jetike për jetën e përditshme.

Megjithatë, disa zakone të këqija mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e syve dhe të dëmtojnë shikimin tonë. Falë këtij udhëzuesi, mund të mësoni se si të kujdeseni për sytë dhe t'i mbajmë ata të shëndetshëm për shikim të qartë dhe afatgjatë.

Orë para kompjuterit- Të qenit para kompjuterit nuk ju prish shikimin, ajo që e prish atë është përdorimi i tepërt i kompjuterit. Të shpenzosh shumë orë para një ekrani pa shikuar asnjëherë larg, aq më tepër nëse ka dritë të dobët në dhomë, kjo dëmton syrin.

Lentet e kontaktit- Nëse flini me lentet e kontaktit, bakteret mund të bllokohen midis thjerrëzave dhe kornesë dhe rrezikoni të zhvilloni një infeksion serioz të syrit, duke rezultuar në dëmtim të përhershëm të syve.

Leximi në errësirë- Problemi me leximin në “errësirë” nuk është drita e dobët, por kontrasti dritë/errësirë. Për shembull, drita shumë e ndritshme e ekranit të kompjuterit në krahasim me dritën e ulët në dhomë ka të ngjarë të dëmtojë syrin, sepse e detyron bebëzën të ngushtohet dhe zgjerohet vazhdimisht.

Objektet shumë afër njëri-tjetrit- Vështrimi për një kohë të gjatë në objekte, veçanërisht në pajisjet elektronike me ekran, mund të dëmtojë seriozisht syrin në planin afatgjatë.

Fërkimi i syve- Fërkimi i herëpashershëm i syve nuk është i rrezikshëm, por si shumë zakone, bërja e tij në mënyrë të përsëritur dhe agresive mund të dëmtojë kornenë.

Drita e diellit- Rrezatimi ultravjollcë (UV) nga dielli mund të dëmtojë shikimin, veçanërisht indet sipërfaqësore të syrit, kornesë dhe thjerrëzave, me rrezikun e sëmundjeve më serioze si katarakti, AMD dhe kanceret e syrit që zhvillohen me kalimin e kohës. Për të mbrojtur veten, përdorni syze dielli që ofrojnë 100 për qind mbrojtje nga rrezet ultraviolet.

/rtsh.al/