RTSH 24 Live

Lifestyle

Yjet po “zhduken” më shpejt nga sa mendonim

22/01/2023

Yjet po “zhduken” më shpejt nga sa mendonim

Njerëzit në përgjithësi kanë pasur një pamje të mrekullueshme të qiellit të natës gjatë historisë, duke frymëzuar mitet dhe legjendat më të hershme, deri te filmat e Hollivudit. Por ndotja nga drita do të thotë se njerëzit po humbasin ndjesinë për të parë yjet në qiell.

Ndërsa syri i njeriut duhet të jetë në gjendje të dallojë disa mijëra yje në një natë të kthjellët dhe të errët, pamja e Rrugës së Qumështit dhe dhjetëra konstelacioneve po humbet me shpejtësi.

Për shkak të ndotjes nga drita, vlerësohet se 30% e njerëzve në mbarë botën nuk arrijnë më të shohin qartë shkëlqimin e yjeve gjatë natës. Shifra befasuese vjen përmes analizës nga një program shkencor quajtur Globe at Night, i cili publikoi gjetjet e tij në revistën Science.

NOIRLab, një qendër kërkimore amerikane për astronominë, drejton studimin, i cili projekton se një fëmijë i lindur sot në një vend ku janë të dukshëm 250 yje, do të jetë në gjendje të shohë 100 deri në kohën kur të mbushë 18 vjeç.

Humbja e yjeve të dukshme të raportuara nga Globe at Night tregon një rritje të shkëlqimit të qiellit prej 9.6% në vit gjatë dekadës së fundit, shumë më tepër se 2% e matur nga satelitët.

/rtsh.al/