RTSH 24 Live

Teknologji

Volvo do të shpenzojë 1.2 miliardë euro në fabrikën e karbonit neutral për makinat elektrike në Sllovaki

01/07/2022

Volvo do të shpenzojë 1.2 miliardë euro në fabrikën e karbonit neutral për makinat elektrike në Sllovaki

Volvo ishte ndër prodhuesit e parë të automjeteve që njoftoi një tërheqje graduale të motorit me djegie, duke kulmuar me markën suedeze që do të bëhet thjesht elektrike në fund të kësaj dekade, shkruan motor1.com/. Duke u përgatitur për një të ardhme me emetime zero, kompania në pronësi të Geely po investon 1.2 miliardë euro (1.25 miliardë dollarë) në një fabrikë të re që do të montojë vetëm automjete elektrike. Fabrika e tretë evropiane e firmës do të vendoset afër Kosice, në pjesën lindore të Sllovakisë.

E cilësuar si një fabrikë moderne, objekti neutral ndaj karbonit do të ngrihet duke filluar nga viti i ardhshëm kur është planifikuar të fillojë ndërtimi. Pajisjet dhe linjat e prodhimit do të shtohen në vitin 2024, por prodhimi serik i makinave të klientëve nuk është programuar të fillojë deri në vitin 2026. Pasi prodhimi të fillojë dhe të funksionojë me kapacitet të plotë, do të ketë një prodhim maksimal vjetor prej 250,000 automjetesh.

Pa hyrë në asnjë detaj, Volvo përmend se këto do të jenë modele të "gjeneratës së ardhshme, të pastër elektrike", me përdorimin e fjalës "të pastër" që ka të ngjarë të nënkuptojë se ata do të hipin në një platformë të dedikuar EV. Si një rifreskim, modelet XC40 dhe C40 Recharge në shitje sot e kanë origjinën e tyre në një platformë të zhvilluar fillimisht për makina me motorë me djegie.

Fabrika e prodhimit do të jetë e para e Volvo-s në Evropë në rreth gjashtë dekada, pasi ka inauguruar fabrikën Torslanda në vitin 1964 dhe uzinën e Gentit në 1965. Gjurma aktuale e prodhimit në Kontinentin e Vjetër siguron një prodhim total vjetor prej 600,000 makinash. Sa i përket vendit të ri në Sllovaki, ai do të ndërtohet me opsionin e një zgjerimi më poshtë, nëse kërkesa e klientëve është mjaft e fortë për të garantuar një rritje të prodhimit.