RTSH 24 Live

Kuriozitete

Volumi i lartë në kufje, 1.3 bilionë njerëz nën moshën 35-vjeçare rrezikojnë të mos dëgjojnë

16/11/2022

Volumi i lartë në kufje, 1.3 bilionë njerëz nën moshën 35-vjeçare rrezikojnë të mos dëgjojnë

Më shumë se 1 miliard të rinj janë në rrezik të humbjes së dëgjimit për shkak të përdorimit të gjerë të kufjeve, si dhe ambienteve të muzikës live të zhurmshme, paralajmërojnë shkencëtarët. Të dhënat tregojnë se gjysma e të rinjve dëgjojnë muzikë me zë të lartë. Stimulimi i tepërt i qimeve të vogla të veshit duke dëgjuar muzikë me zë të lartë shkakton dëme të qëndrueshme. Ekipi ndërkombëtar i akademikëve shqyrtoi më shumë se 30 studime në 20 vende dhe vlerësohet se nga 670 deri në 1.35 miliardë janë në rrezik të humbjes së dëgjimit.

Një ekip ndërkombëtar akademikësh e bëri vlerësimin pas rishikimit të më shumë se 30 studimeve në 20 vende që përfshinin rreth 20,000 njerëz të moshës 12 deri në 34 vjeç. Ata arritën në përfundimin se rreth një e katërta e njerëzve dëgjojnë rregullisht pajisje dhe shkojnë në koncerte ku luhet muzikë në nivele të pasigurta. Vëllimi nën 80 decibel  konsiderohet i sigurt për të rriturit, ndërsa 75 decibel është konsideruar i sigurt për fëmijët. 

Ekspertët e dëgjimit thonë se volumi mbi 85 decibel ka të ngjarë të shkaktojë dëmtim të dëgjimit dhe gjysma e njerëzve po dëgjojnë rregullisht muzikë me volum deri në 1112 decibel. Studiuesit vlerësojnë se numri global i adoleshentëve dhe të rinjve që mund të jenë në rrezik të humbjes së dëgjimit varion nga 670 milion në 1.35 miliardë. 

Studiuesit e mbështetur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerësuan se numri i njerëzve të moshës 12-34 vjeç që do të pësojnë humbje të dëgjimit për shkak të ekspozimit ndaj volumit të lartë të rrezikshëm të zërit mund të arrijë deri në 1.35 miliardë.  Ata fajësojnë përdorimin e gjerë të pajisjeve personale si kufjet, si dhe vendet me muzikë të drejtpërdrejtë me zë të lartë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë, e cila mbështeti studimin, vlerëson se mbi 430 milionë njerëz në mbarë botën aktualisht kanë humbje të dëgjimit me aftësi të kufizuara. Në vitin 2015, OBSH nisi fushatën 'Bëni Dëgjimin të Sigurt' që synon të rrisë ndërgjegjësimin për humbjen e dëgjimit të shkaktuar nga zhurma dhe të evokojë për ndërhyrje që mbrojnë njerëzit nga zhurma e tepërt.

/rtsh.al/