RTSH 24 Live

Lifestyle

Viti 2020 ishte më i ngrohti ndonjëherë në Evropë

22/04/2021

Viti 2020 ishte më i ngrohti ndonjëherë në Evropë

2020 do të jetë i njohur jo vetëm si viti i pandemisë, por edhe si viti më i ngrohtë në histori në Evropë. Megjithëse kishte më pak valë nxehtësie në verë sesa në vitet e mëparshme, dimri mundi të gjitha rekordet me më shumë se 3.4 gradë Celsius gjatë periudhës 30-vjeçare të referimit (1981-2010). Ishte 1.4 gradë më e ngrohtë se e larta e mëparshme. Lokalisht, temperaturat në dimër ishin midis 6 dhe 9 gradë mbi mesataren, siç regjistroi Shërbimi i Ndryshimit të Klimës Copernicus në raportin e tij të botuar të enjten, transmeton Telegrafi.

Temperatura mesatare vjetore në Evropë ishte më e ngrohta e regjistruar ndonjëherë – ishte 0.4 gradë mbi pesë vitet më të ngrohta që pasuan, të gjitha këto u regjistruan gjatë dekadës së kaluar.

Diferencat më të mëdha në mesataren normale vjetore ndodhën në Siberi dhe rajonet fqinje të Arktikut. Atje temperaturat ndonjëherë ishin 6 gradë mbi mesataren. Në mesataren 5-vjeçare, e cila krahason mesataren me periudhën para-industriale nga 1850-1900, temperaturat në Evropë janë rritur tashmë me 2.2 gradë, dhe në Arktik me sa 3 gradë. Kushdo që kishte shpresuar që pandemia do të çonte në një ndryshim të qartë të trendit në gazrat serë për shkak të zvogëlimit të prodhimit industrial dhe më pak trafikut të makinave dhe ajrit duhet të zhgënjehet.

Disa nga efektet e përmendura u gazuan për shkak të konsumit më të lartë të energjisë në zyrën e shtëpisë dhe rritjes së emetimeve nga zonat e tokës për shkak të temperaturave më të ngrohta dhe, për shembull, zjarreve në pyje në Siberi.