RTSH 24 Live

Lifestyle

Vetëm 15 minuta stërvitje në javë ul rrezikun e vdekjes në mesin e të mbijetuarve nga kanceri i gjirit deri në 60%.

20/11/2022

Vetëm 15 minuta stërvitje në javë ul rrezikun e vdekjes në mesin e të mbijetuarve nga kanceri i gjirit deri në 60%.

Ushtrimet e rregullta mund të ulin rrezikun e vdekjes tek të mbijetuarit e kancerit të gjirit me 60 %, tregon një studim i ri i kryer nga shkencëtarët në Kaliforni të cilët shqyrtuan 315 raste të pacienteve të mbijetuar nga kancerii gjirit.

Studiuesit kryen intervista bazë midis 2013 dhe 2015 dhe pjesëmarrësit u ndoqën deri në vdekjen e tyre ose deri në fund të studimit në prill të këtij viti. Pyetësori i aktivitetit shqyrtoi ushtrimet me kohëzgjatje të paktën 15 minuta gjatë një jave të zakonshme.

Pjesëmarrësit, mosha mesatare e të cilëve ishte 71 vjeç, u ndanë në tre grupe bazuar në sasinë e ushtrimeve që bënin aktiv, mesatarisht aktiv ose jo mjaftueshëm aktiv.

Njerëzit që bënin më pak se 15 minuta ushtrime të vazhdueshme gjatë një periudhe shtatëditore u konsideruan si të pamjaftueshëm aktiv.  

Por studimi, i cili u botua në JAMA Network Open, zbuloi se një ulje prej 60 për qind e rrezikut të vdekjes ishte e ngjashme midis grupeve aktive dhe mesatarisht aktive.

Studiuesit tani po kërkojnë që stërvitja të përfshihet në planet e kujdesit duke pasur parasysh se madje edhe aktiviteti i moderuar mund të jetë jetik për zgjatjen e mbijetesës.

Kanceri i gjirit është një nga kanceret më të zakonshme në botë. Çdo vit në SHBA diagnostikohen rreth 270,000 raste të kancerit të gjirit, ndërsa në Britani ka më shumë se 55,000 raste të reja.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se gratë që merreshin me aktivitet fizik të rregullt para diagnostikimit të kancerit dhe pas trajtimit kishin më pak gjasa që kanceri të kthehej ose të vdisnin krahasuar me ato që ishin joaktive.

Autorët e studimit më të fundit, nga Kaiser Permanente Southern California, thanë: “Efekti mbrojtës i aktivitetit fizik në rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit është i njohur. “Megjithatë, efekti i tij pas diagnozës së kancerit të gjirit mbetet i diskutueshëm. Është sugjeruar se si ushtrimet e moderuara ashtu edhe ato të forta kanë përfitime të krahasueshme.

“Por rezultatet e mbijetesës janë studiuar rrallë në mesin e pacientëve me kancer. "Qëllimi i këtij studimi ishte të vlerësonte lidhjen e aktivitetit fizik përtej funksionimit thelbësor të përditshëm me rrezikun e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet midis të mbijetuarve nga kanceri i gjirit."

Autorët shtuan: "Gjetjet tona sugjerojnë më tej se planet e kujdesit për mbijetesën duhet të marrin në konsideratë përfshirjen e aktivitetit fizik sepse edhe aktiviteti i moderuar mund të jetë jetik për zgjatjen e mbijetesës, si dhe cilësinë e jetës në lidhje me shëndetin". Kanceri i gjirit është një nga kanceret më të zakonshme në botë dhe prek më shumë se dy milionë gra në vit.

/rtsh.al/