RTSH 24 Live

Kuriozitete

Vendoset kabllo nënujore 500 km në Swakopmund! Harmse: Ndikim të madh në botë, ofron internet shumë të shpejtë

08/08/2022

Vendoset kabllo nënujore 500 km në Swakopmund! Harmse: Ndikim të madh në botë, ofron internet shumë të shpejtë

Më 1 korrik, kablloja nënujore më e fundit e internetit e financuar nga Google (Equiano) u vendos në Oqeanin Atlantik në Swakopmund, një qytet i vogël bregdetar në Namibinë perëndimore.

Duke vrapuar për mijëra milje përgjatë fundit të detit, ulja e kabllit ishte vonuar me muaj nga kushtet e vështira dhe Covid-19. Një festë mirëseardhjeje qëndroi në plazh dhe pozoi për foto përpara se kablloja të vazhdonte në brendësi. Equiano kishte mbërritur më në fund.

Equiano është kablloja më e fundit e internetit nënujore e financuar nga Google. Duke filluar në Portugali dhe përfundimisht duke përfunduar në Afrikën e Jugut, me degë në Nigeri, Togo, ishujt e Shën Helena dhe Namibia, kablloja prej 15,000 kilometrash (9,320 milje) është projektuar për të ofruar brez të gjerë me shpejtësi të lartë përgjatë bregut perëndimor të Afrikës. Kapaciteti i tij, 144 terabit për sekondë, është 20 herë më i madh se kablloja e mëparshme që i shërben rajonit dhe mund të rrisë shpejtësinë e internetit më shumë se pesëfish në disa vende.

I emëruar sipas shkrimtarit të lindur në Nigeri të shekullit të 18-të Olaudah Equiano, kablloja mund të provojë ndryshimin e jetës.

CEO i kompanisë së telekomunikacionit Paratus Group e cila punon së bashku me Telecom Namibia për të ofruar degën 500 kilometra të kabllos në vend, Barney Harmse ishte në plazh në Swakopmund kur kablloja u ul. "Ne jemi të emocionuar, duhet të them. Do të ketë një ndikim të madh në pjesën tonë të botës”, tha ai.

/rtsh.al/