Megjithëse frigoriferët janë ruajtës të shkëlqyeshëm të ushqimeve, ata nuk janë vërtet të nevojshëm për të ruajtur një sërë gjërash të tjera. Por cilat produkte mund të mbijetojnë dhe të lulëzojnë në temperaturën e dhomës dhe cilat jo?
Domate
Sipas fjalëve të fermerëve, frutat mbahen më së miri në temperaturën e dhomës, ftohja e tyre nën 12 gradë Celsius komprometon shijen sipas hulumtimit nga Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ketchup (dhe shumica e erëzave të tjera)
Njerëzit debatojnë nëse këto erëza duhet të mbahet në frigorifer apo dollap, por me të vërtetë varet nga shija. Për shkak ketchup se është i pasur me natrium, ai mund të ruhet në një raft për rreth një muaj.
Bananet
Bananet janë një tjetër artikull ushqimor që nuk duhet ti vendosni në frigorifer. Shkenca ka gjetur se procesi i pjekjes së bananeve ngadalësohet kur fruti ekspozohet ndaj temperaturave të ftohta që do të thotë se bananet e mbajtura në frigorifer do të mbeten relativisht të papjekura.
Borziloku
Bima delikate humbet aromën dhe strukturën e saj kur ekspozohet ndaj temperaturave të ftohta, kështu që mos e mbani atë në frigorifer. Ju ose duhet ta rritni atë si bimë ose t'i thani gjethet ose t'i ngrini ato.
Avokado
Ky frut i vogël jeshil është mësuar të rritet në temperatura të ngrohta, kështu që vendosja në frigorifer do të ngadalësojë procesin e pjekjes. Avokadot qëndrojnë dy deri në tre ditë në frigorifer pas kësaj, shija dhe struktura e tyre komprometohen.
Kastravec
Kastravecët janë një nga shumë produktet që humbasin vlerat e tyre kur vendosen në frigorifer. Ruajini ato larg nga rrezet e diellit direkte.
Hudhra
Hudhra është më e shijshme kur ruhet në temperaturën e dhomës, vëren qendra e Bujqësisë dhe Burimeve Natyrore të Universitetit të Kalifornisë. Temperaturat e ftohta bëjnë që hudhrat të humbasin shijen dhe përbërësit e tyre. Këshilla është që njerëzit ta ruajnë produktin në një vend të ajrosur mirë, ku mund të ruhet tre deri në pesë muaj.
/rtsh.al/