RTSH 24 Live

Europë

UNESCO kundërshton nxjerrjen e mëtejshme të naftës dhe gazit në Detin Wadden

20/09/2023

UNESCO kundërshton nxjerrjen e mëtejshme të naftës dhe gazit në Detin Wadden

Organizata kulturore e OKB-së UNESCO i ka kërkuar Gjermanisë dhe Holandës që të përmbahen nga nxjerrja e naftës dhe gazit, si dhe nga prodhimi i kripës në detin Wadden dhe rrethinat e tij të afërta, i cili është shpallur një sit i Trashëgimisë Botërore.

UNESCO tha se ekziston një papajtueshmëri midis aktiviteteve nxjerrëse dhe statusit të Trashëgimisë Botërore gjatë një seance të zgjeruar të Komitetit të Trashëgimisë Botërore në kryeqytetin saudit të Riadit.

Organizata deklaroi se testet e shpimit dhe zhvillimi i mëtejshëm i projekteve të tilla duhet të shmangen.

UNESCO kërkoi që të merren masa për të mbrojtur Detin Wadden gjatë vendosjes së linjave të reja të energjisë në fermat e erës në det të hapur.

Ndër projektet e kritikuara është projekti i gazit Ternaard, në të cilin një fushë gazi do të shpohet nën Detin Wadden nga Holanda.

Kompania e naftës dhe gazit “Wintershall Dea” kërkon të prodhojë më shumë naftë në pjesën e Detit Wadden pranë shtetit verior gjerman të 
Schleswig-Holstein.

Përveç kësaj, në Holandë ekziston një autorizim për të nxjerrë 32 milionë tonë kripë nga shtrati i detit Wadden.

Environmental Action Germany (DUH), organizata mjedisore holandeze Waddenvereniging dhe World Heritage Watch kërkuan ndalimin e menjëhershëm të projekteve të dëmshme mjedisore dhe klimatike në Detin Wadden, pas deklaratës kritike të UNESCO-s.

“Nën maskën e krizës energjetike, ata duan të lejojnë shpime të reja të karburanteve fosile në Detin Wadden, të cilat nuk janë të nevojshme për sigurinë e energjisë, por rrezikojnë klimën dhe mbrojtjen e specieve”, tha drejtori kombëtar i DUH-së, Sascha Müller-Kraenner.

/ rtsh.al /