RTSH 24 Live

Lifestyle

Testi i gjakut mund të zbulojë sëmundjen e Alzheimerit vite përpara se të shfaqen simptomat

06/12/2022

Testi i gjakut mund të zbulojë sëmundjen e Alzheimerit vite përpara se të shfaqen simptomat

Një test i ri gjaku mund të zbulojë shenjat e Alzheimerit vite përpara shfaqjes së simptomave, gjë që mund të ndihmojë në identifikimin e njerëzve në rrezik për të zhvilluar sëmundjen dhe të ndihmojë në zhvillimin e trajtimeve të ardhshme.

Alzheimer, shkaku kryesor i demencës, aktualisht diagnostikohet në shumicën e rasteve pasi pacienti ka një simptomë siç është humbja e kujtesës.

Hulumtimet kanë treguar se shkaku i dyshuar i Alzheimerit është një grumbullim i proteinave në tru  i cili mund të fillojë vite apo edhe dekada përpara fillimit të simptomave që tregojnë dëmtim njohës.

Këto proteina, të quajtura proteina beta amiloide, grumbullohen së bashku për të formuar ato që quhen oligomere duke çuar në një proces që shkencëtarët ende po përpiqen ta kuptojnë.

Një test i ri gjaku i zhvilluar nga studiuesit në Universitetin e Uashingtonit, mat këto nivele të oligomerëve të proteinës beta të amiloidit në mostrat e gjakut. Duke publikuar gjetjet e tyre në Akademinë Kombëtare të Shkencave, studiuesit demonstruan se si testi mund të zbulonte oligomerët në gjakun e pacientëve me sëmundjen Alzheimer.

“Ajo që klinicistët dhe studiuesit kanë kërkuar është një test i besueshëm diagnostik për sëmundjen e Alzheimerit dhe jo vetëm një analizë që konfirmon një diagnozë të tij por një që mund të zbulojë gjithashtu shenjat e sëmundjes përpara se të ndodhë dëmtimi njohës”, tha autorja Valerie Daggett. një profesoreshë e bioinxhinierisë anëtare e fakultetit në Institutin e Inxhinierisë dhe Shkencave Molekulare UW.

/rtsh.al/