RTSH 24 Live

Kuriozitete

Të paktën 85 për qind e popullsisë së botës është e prekur nga ndryshimet klimatike

14/10/2021

Të paktën 85 për qind e popullsisë së botës është e prekur nga ndryshimet klimatike

Është deklaruar se të paktën 85 për qind e popullsisë së botës është e prekur nga pasojat e ndryshimeve klimatike “të shkaktuara nga njerëzit”. Sipas studimit, të botuar në Journal of Nature Climate Change me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, studiuesit analizuan më shumë se 100,000 studime të ngjarjeve që mund të lidhen me ngrohjen globale.

Duke përputhur analizën me një grup të dhënash të ndryshimeve të temperaturës dhe reshjeve të shkaktuara nga përdorimi i karburantit fosil dhe burime të tjera të emetimeve të karbonit, studiuesit krijuan një lidhje të fortë midis ngjarjeve ekstreme dhe aktiviteteve njerëzore, raporton t24. Si rezultat i studimeve të kombinuara të fokusuara në ngjarje të tilla si uria e të korrave, përmbytjet dhe valët e nxehtësisë, u arrit në përfundimin se ngrohja globale prek 80 për qind të sipërfaqes tokësore të botës.

Vlen të përmendet se studimi u botua para Konferencës së 26-të të Palëve (COP26) të Konventës Kuadër të Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike (UNFCCC), e cila do të mbahet më 31 tetor-12 nëntor në Glasgow, Skoci, me pjesëmarrja e nivelit të drejtuesve të shtetit, përfaqësuesve të sektorit publik dhe privat.

COP26, i nënshkruar në 2015, synon të zvogëlojë gazrat serë, të përshpejtojë prodhimin e energjisë së rinovueshme, të zvogëlojë ngrohjen globale në “shumë nën” 2 gradë Celsius, apo edhe ta kufizojë atë në 1.5 gradë Celsius, dhe të ofrojë ndihmë financiare për vendet e varfra për të luftuar efektet e do të jetë samiti i parë që do të vlerësojë progresin e arritur që nga Marrëveshja e Parisit për Klimën.