RTSH 24 Live

Teknologji

Tatuazhet prej ari, kufiri i ri i sensorëve që do ti mbani nën lëkurë

21/11/2022

Tatuazhet prej ari, kufiri i ri i sensorëve që do ti mbani nën lëkurë

Ato vendosen nën lëkurë dhe zgjasin disa muaj, janë sensorë ari cilët mund të monitorojnë shëndetin tonë në të ardhmen. Tatuazhet e teknologjisë së lartë që në të ardhmen mund të monitorojnë parametrat tanë jetikë ose të na tregojnë nëse fruti që do të blejmë në supermarket është i freskët apo jo do të jenë në përdorim të gjerë shumë shpejt. Ajo që përshkruhet në një studim të botuar në Nano Letters është një hap i mëtejshëm drejt një të ardhmeje në të cilën teknologjia dhe mjekësia do të ecin gjithnjë e më afër. Sensorë të veshur që do të futen nën lëkurë dhe do të mbahen për disa muaj  të cilët reagojnë ndaj pranisë së substancave specifike dhe molekulat duke ndryshuar ngjyrën.

Risia qëndron në përdorimin e nanogrimcave të arit të cilat Katharina Kaefer, drejtuese e studimit i përcakton si "platformë ideale për sensorë të implantueshëm" ndryshe nga materialet e tjera në fakt këto nuk zbehen me kalimin e kohës dhe për këtë arsye zgjasin jetën e sensorit i cili mund të qëndrojë në trup për disa muaj.

Pajisja të cilën studiuesit e përshkruajnë si një tatuazh të padukshëm jo shumë më të madh se një monedhë 10 cent dhe më pak se një milimetër i trashë vendoset nën lëkurë dhe është "ngulitur" nga enët e vogla të gjakut dhe qelizat të cilat rriten shpejt. Sensori është i veshur me hidroxhel poroz për të parandaluar lëvizjen ose dëmtimin e nanogrimcave nga qelizat imune u testua në minj të zhveshur të cilëve iu dhanë doza të ndryshme antibiotikësh. Ndryshimet e ngjyrës në nanogrimca u zbuluan duke përdorur një pajisje jo-invazive në lëkurë.

"Këta sensorë të veshur mund të mbulohen me receptorë të ndryshëm dhe të monitorojnë praninë e biomarkerëve ose barnave të ndryshme në të njëjtën kohë", shpjegojnë studiuesit duke nënvizuar se në të ardhmen sensorët e implantueshëm prej ari mund të jenë të dobishëm në kërkimin dhe zhvillimin e barnave të reja të sëmundjeve kronike ose në monitorimin e një rruge terapeutike.

/rtsh.al/