RTSH 24 Live

Europa

Tanket franceze Leclerc mbërrijnë në Rumani për të forcuar Grupin e Betejës së NATO-s

17/11/2022

Tanket franceze Leclerc mbërrijnë në Rumani për të forcuar Grupin e Betejës së NATO-s

Karvani i dytë i pajisjeve ushtarake franceze, i përbërë nga disa tanke Leclerc, mbërriti në Rumani këtë javë. Ata kanë hyrë në vend më 14 nëntor në pikën kufitare Curtici dhe kanë mbërritur në qarkun e Brasovit më 16 nëntor, shkruan Romania Insider.

Pajisjet synojnë të forcojnë Grupin e Betejës së NATO-s (Battle Group Forward Presence-BGFP) të vendosur në Cincu, tha Ministria e Mbrojtjes (MApN).

Karvani i parë me pajisje ushtarake franceze, i përbërë nga automjete të blinduara, mbërriti në Rumani më 23 tetor.

Grupi luftarak i NATO-s në Rumani u krijua në maj. Ai kontribuon në rritjen e bashkëpunimit ushtarak të Rumanisë me Francën dhe forcimin e sigurisë euroatlantike në krahun lindor të NATO-s në kontekstin e agresionit të vazhdueshëm rus në Ukrainë.

Me propozimin e Francës për të marrë përsipër rolin e kombit kornizë, batalioni francez i dislokuar në Rumani, i konsideruar si maja e shtizës së Forcës së Reagimit Shumë të Lartë (VJTF) të NATO-s, formon BGFP-në në territorin kombëtar, duke integruar, në baza rrotulluese, Belgjikën dhe Trupat holandeze”, shpjegoi MApN.

 

( Sipas Romania Insider )