RTSH 24 Live

Lifestyle

Studimi: Ushqimet ultra të përpunuara krijojnë varësi

10/10/2023

Studimi: Ushqimet ultra të përpunuara krijojnë varësi

Ushqimet ultra të përpunuara mund të kenë të njëjtin ndikim si substancat narkotike, pasi njerëzit përjetojnë dëshira intensive, simptoma të tërheqjes dhe konsumim të vazhdueshëm pavarësisht pasojave të rrezikshme.

Sipas studiuesve, etiketimi i ushqimeve ultra të përpunuara si produket që krijojnë varësi mund të ndihmojë disa të modifikojnë sjelljen e tyre. Është vlerësuar se një në shtatë të rritur dhe një në tetë fëmijë mund të jenë të lidhur me ushqimet ultra të përpunuara dhe njerëzit që konsumojnë ushqime që janë të larta në yndyrë dhe karbohidrate mund të "plotësojnë kriteret për diagnostikimin e çrregullimit të përdorimit të substancave".

Sjelljet që mund të plotësojnë kritere të tilla përfshijnë dëshirat intensive, simptomat e tërheqjes, më pak kontroll mbi marrjen dhe përdorimin e vazhdueshëm pavarësisht pasojave të tilla si obeziteti, çrregullimi i ngrënies së tepërt, shëndeti më i dobët fizik dhe mendor dhe cilësia më e ulët e jetës, thanë shkencëtarët.

Një ekip studiuesish ndërkombëtarë shqyrtoi 281 studime nga 36 vende të ndryshme, duke gjetur se "varësia ndaj ushqimeve ultra të përpunuara" vlerësohet të ndodhë në 14% të të rriturve dhe 12% të fëmijëve.

Ata thanë se nëse disa ushqime të pasura me karbohidrate dhe yndyrna shihen si "varësuese", mund të përmirësojnë potencialisht shëndetin përmes ndryshimeve në politikat sociale, klinike dhe politike.

Studiuesit, nga SHBA, Brazili dhe Spanja, thanë: “Karbohidratet ose yndyrat e rafinuara evokojnë nivele të ngjashme të dopaminës jashtëqelizore në striatumin e trurit me ato që shihen me substanca të varura si nikotina dhe alkooli. Bazuar në këto paralele të sjelljes dhe biologjike, ushqimet që ofrojnë nivele të larta të karbohidrateve të rafinuara ose yndyrave të shtuara janë një kandidat i fortë për një substancë që krijon varësi”.

Shpejtësia me të cilën këto ushqime dërgojnë karbohidratet dhe yndyrnat në zorrë mund të luajë gjithashtu një rol në "potencialin e tyre të varësisë", shtuan autorët.

Megjithatë, akademikët theksojnë se jo të gjitha ushqimet kanë potencial varësie.

Ata përfundojnë: "Ndërsa nevojiten kërkime të mëtejshme të kujdesshme për të përcaktuar mekanizmin e saktë me të cilin këto ushqime shkaktojnë reagime të varësisë, ushqimet ultra të përpunuara dhe të pasura me karbohidrate dhe yndyrna të rafinuara konsumohen qartë në modele të varësisë dhe po çojnë në rezultate të dëmshme shëndetësore."/ Sky News

/rtsh.al/