RTSH 24 Live

Lifestyle

Studimi: Stresi i lartë në shtatzëni, rrezik për të pasur fëmijë me probleme të sjelljes

17/11/2023

Studimi: Stresi i lartë në shtatzëni, rrezik për të pasur fëmijë me probleme të sjelljes

Stresi në doza të larta gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë probleme mendore tek fëmijët që lindin. Hulumtimi i ri nga Shoqata Amerikane e Psikologjisë, i publikuar në revistën Psychological Bulletin, tregon se nivelet e larta të stresit të nënës në shtatzëni janë të lidhura me problemet e sjelljes tek fëmijët.

Siç u raportua nga ekspertët që kryen studimin, fëmijët, nënat e të cilëve ishin shumë të stresuar ose në depresion gjatë shtatzënisë, mund të jenë në rrezik më të madh për shëndetin mendor dhe problemet e sjelljes gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës.

Studiuesit analizuan të dhënat nga 55 studime me më shumë se 45.000 pjesëmarrës në total. Të gjitha studimet matën shqetësimin psikologjik të grave gjatë shtatzënisë, duke përfshirë stresin, depresionin ose ankthin.

Më pas ata matën simptomat e shëndetit mendor të fëmijëve të tyre, të tilla si çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) ose agresioni.

Ekspertët zbuluan gjithashtu se gratë që raportuan më shumë ankth, depresion ose stres gjatë shtatzënisë kishin më shumë gjasa të kishin fëmijë me më shumë simptoma ADHD ose që shfaqnin sjellje agresive apo armiqësore.

Rezultati ishte i vlefshëm pavarësisht nëse fëmijët ishin djem apo vajza dhe ishte gjithashtu i vlefshëm për fëmijët e të gjitha moshave: fëmijëria e hershme (2-5 vjeç), fëmijëria e mesme (6-12 vjeç) dhe adoleshenca (13-18 vjeç). Megjithatë, efekti ishte më i fortë në fëmijërinë e hershme.

Gjetjet, sipas studiuesve, janë në përputhje me teoritë se ekspozimi ndaj hormoneve të stresit në mitër mund të ndikojë në zhvillimin e trurit të fëmijëve./ CNN.gr