RTSH 24 Live

Coronavirus

Studimi: Gjysma e të shtruarve në spital me Covid janë ende simptomatikë pas dy vitesh

12/05/2022

Studimi: Gjysma e të shtruarve në spital me Covid janë ende simptomatikë pas dy vitesh


Më shumë se gjysma e njerëzve të shtruar në spital me Covid-19 kanë ende të paktën një simptomë dy vjet pasi u infektuan për herë të parë, sipas studimit më të gjatë vijues të këtij lloji, shkruan The Guardian.

Ndërsa shëndeti fizik dhe mendor përgjithësisht përmirësohet me kalimin e kohës, analiza sugjeron që pacientët me koronavirus që dalin nga spitali ende priren të përjetojnë shëndet dhe cilësi më të dobët të jetës sesa popullata e përgjithshme. Hulumtimi u publikua në Lancet Respiratory Medicine.

 “Gjetjet tona tregojnë se për një pjesë të caktuar të të mbijetuarve të shtruar me Covid-19, ndërsa ata mund të kenë pastruar infeksionin fillestar, nevojiten më shumë se dy vjet për t'u rikuperuar plotësisht,” tha autori kryesor, Prof Bin Cao, i Kinës.

Deri më tani, efektet afatgjata shëndetësore të Covid-19 kanë mbetur kryesisht të panjohura, pasi studimet më të gjata vijuese deri më tani kanë zgjatur rreth një vit. Mungesa e të dhënave të gjendjes shëndetësore para Covid-19 dhe krahasimeve me popullatën e përgjithshme në shumicën e studimeve e bëri të vështirë përcaktimin se sa mirë janë shëruar pacientët me Covid-19.

Për studimin e ri, studiuesit kërkuan të analizojnë rezultatet afatgjata shëndetësore të të mbijetuarve të shtruar me Covid-19, si dhe ndikimet specifike shëndetësore të Covid-it të gjatë. Ata vlerësuan shëndetin e 1,192 pjesëmarrësve me Covid-19 akut të trajtuar në Spitalin Jin Yin-tan në Wuhan, Kinë, midis 7 janarit dhe 29 majit 2020, në gjashtë muaj, 12 muaj dhe dy vjet. Mosha mesatare ishte 57 vjeç në dalje.

Vlerësimet përfshinin një test ecjeje gjashtëminutëshe, teste laboratorike dhe pyetësorë mbi simptomat, shëndetin mendor, cilësinë e jetës në lidhje me shëndetin, nëse ata ishin kthyer në punë dhe përdorimin e kujdesit shëndetësor pas daljes nga spitali. Rezultatet shëndetësore në dy vjet u përcaktuan duke përdorur një grup kontrolli të përputhur me moshën, gjininë dhe sëmundjet shoqëruese të njerëzve në popullatën e përgjithshme pa histori të infeksionit Covid-19.

Gjashtë muaj pasi u sëmurën fillimisht, 68% e pacientëve raportuan të paktën një simptomë të gjatë Covid. Dy vjet pas infektimit, më shumë se gjysma - 55% - ende raportuan simptoma. Lodhja ose dobësia e muskujve ishin ato që raportoheshin më shpesh. Pavarësisht nga ashpërsia e sëmundjes fillestare, dy vjet më vonë, një në 10 pacientë - 11% - nuk ishte kthyer në punë.

Dy vjet pasi u sëmurën fillimisht, pacientët ishin me shëndet më të dobët se popullata e përgjithshme, me 31% që raportuan lodhje ose dobësi të muskujve dhe 31% raportuan vështirësi në gjumë. Përqindja e pjesëmarrësve jo-Covid-19 që raportuan këto simptoma ishte përkatësisht 5% dhe 14%. Pacientët me Covid-19 kishin gjithashtu më shumë gjasa të raportonin një sërë simptomash të tjera duke përfshirë dhimbje kyçesh, palpitacione, marramendje dhe dhimbje koke. Në pyetësorët e cilësisë së jetës, të mbijetuarit e Covid-19 gjithashtu raportuan më shpesh dhimbje ose parehati dhe ankth ose depresion sesa pjesëmarrësit jo-Covid-19.

Autorët pranuan kufizimet në studimin e tyre. Duke qenë një studim me një qendër që nga fillimi i pandemisë, gjetjet mund të mos shtrihen drejtpërdrejt në rezultatet afatgjata shëndetësore të pacientëve të infektuar me variante të mëvonshme, tha Lancet Respiratory Medicine. Ashtu si shumica e studimeve pasuese të Covid-19, ekziston gjithashtu potenciali për paragjykim informacioni kur analizohen rezultatet e vetë-raportuara shëndetësore.

“Ndjekja e vazhdueshme e të mbijetuarve të Covid-19, veçanërisht atyre me simptoma të Covid-it të gjatë, është thelbësore për të kuptuar rrjedhën më të gjatë të sëmundjes, siç është eksplorimi i mëtejshëm i përfitimeve të programeve të rehabilitimit për shërim”, tha Cao. “Ekziston një nevojë e qartë për të ofruar mbështetje të vazhdueshme për një pjesë të konsiderueshme të njerëzve që kanë pasur Covid-19 dhe për të kuptuar se si vaksinat, trajtimet në zhvillim dhe variantet ndikojnë në rezultatet afatgjata shëndetësore.”