RTSH 24 Live

Kuriozitete

Sot pritet të shfaqet Hëna e plotë e fundit e dimrit

07/03/2023

Sot pritet të shfaqet Hëna e plotë e fundit e dimrit

Hëna e marsit do të arrijë kulmin e ndriçimit të martën, 7 mars, sipas Old Farmer's Almanac . Por dikush që shikon lart në momentin e duhur mund të kapë gjithashtu një fenomen mahnitës planetar.

Në vendet që do të bie pak shi të hënën ose të martën në mbrëmje mund të dallojnë gjithashtu një hark hëne, i cili është si një ylber diellor, por i prodhuar nga drita e hënës kur përthyhet përmes pikave të ujit në ajër. Harqet e hënës ndodhin vetëm kur një hënë e plotë është e ulët në qiell.

Hënat e plota dhe super hënat

Shumica e viteve kanë 12 hëna të plota, por 2023 do të ketë 13, ku dy prej tyre janë super hëna që do të ndodhin në gusht. Super hënat janë më të ndritshme dhe më afër Tokës se normalisht dhe për këtë arsye duken më të mëdha në qiell.

Lista e hënave të plota të mbetura në vitin 2023, sipas Almanakut të Farmerit të Vjetër:

6 Prill: Hëna rozë

5 maj: Hëna e luleve

3 qershor: Hëna luleshtrydhe

3 korrik: Buck moon

1 gusht: Hëna e Sturgeon

30 gusht: Hëna blu

29 shtator: Hëna e korrjes

28 tetor: Hëna e gjahtarit

27 nëntor: Hëna e kastorit

26 dhjetor: Hëna e ftohtë

Shi meteorësh

Ka edhe 11 shira të tjerë meteorësh për të kapur këtë vit, dhe ato janë më të dukshme nga mbrëmja vonë deri në agim në zonat e paprekura nga “ndotja” e dritave citon CNN.

Datat e pikut të tyre :

Lirida: 22-23 prill

Eta Aquariids: 5-6 maj

Ujori i Deltës së Jugut: 30-31 korrik

Bricjapi Alfa: 30-31 korrik

Perseidët: 12-13 gusht

Orionidet: 20-21 tetor

Tauridët e jugut: 4-5 nëntor

Tauridët e veriut: 11-12 nëntor

Leonids: 17-18 nëntor

Binjakët: 13-14 dhjetor

Ursidët: 21-22 dhjetor

/rtsh.al/