RTSH 24 Live

Kuriozitete

Sonte me sytë nga qielli, 'Hëna e Drerit', më e ndritshmja e 2022 do të ndriçojë natën e kësaj të mërkure

13/07/2022

Sonte me sytë nga qielli, 'Hëna e Drerit', më e ndritshmja e 2022 do të ndriçojë natën e kësaj të mërkure

'Hëna e Drerit', hëna e plotë  më e madhe dhe më e ndritshme e vitit 2022 do të ndriçojë qiellin e kësaj të mërkure, 13 korrik.

Kjo është e treta nga katër hënat e plota që do të zhvillohen këtë vit, e katërta dhe e fundit do të shfaqet në gusht.

Kjo është një super hënë e plotë që ndodh sepse Hëna është afër pikës më të afërt në orbitën e saj rreth Tokës, gjë që e bën atë të duket më e madhe dhe më e ndritshme.

Vlen të përmendet se në përgjithësi ndryshimi në madhësi dhe shkëlqim të një super hëne të plotë nuk është i dukshëm me sy të lirë, megjithatë Sky and Telescope shpjegon se superhëna e plotë mund të duket më e madhe se një hënë e plotë normale pak para perëndimit të diellit. Shkëlqimi i saj pritet të arrijë kulmin rreth orës 21:37. "Hëna e Drerit" do të shfaqet rreth 16% më e ndritshme dhe 7% më e madhe se një hënë e plotë normale.

Pse quhet “Hëna e Drerit”

NASA thotë se emri "Hëna e Drerit", siç quhet hëna e plotë e korrikut, lindi nga amerikanët vendas Algonquin të Shteteve të Bashkuara verilindore të sotme, pasi sipas traditës çdo vit në një kohë të tillë, brirët e rinj të drerit mashkull kishin filluar të dilnin nga balli i tyre, "të mbuluar" me gëzof prej kadifeje dhe të butë./ CNN.gr

/rtsh.al/