RTSH 24 Live

Lifestyle

Si të dalloni simptomat e intolerancës ushqimore

20/11/2022

Si të dalloni simptomat e intolerancës ushqimore

Intoleranca ushqimore mund të konsiderohet si një vështirësi që trupi has pas marrjes së disa ushqimeve. Në rast intolerance mund të shfaqen simptoma mjaft të lehta , si ënjtje dhe vështirësi në tretje të cilat priren të shfaqen disa orë pas vaktit , por edhe manifestime më të bezdisshme dhe të theksuara, të cilat shpesh varen nga sasia e ushqimit të ngrënë.

Intoleranca është shpesh e vështirë për t'u diagnostikuar edhe sepse nuk rezulton nga testet e alergjisë. Për më tepër manifestimet e intolerancës mund të ngatërrohen me ato të alergjisë . Megjithatë, ata që janë intolerantë nuk përjetojnë shok anafilaktik, sisistemi imunitar nuk është i përfshirë.

Ndonjëherë simptomat e intolerancës mund të ngatërrohen me manifestime dhe çrregullime të tjera të tilla si urtikarie, dhimbje koke, probleme me tretjen dhe zorrët që tentojnë të vazhdojnë me kalimin e kohës.

Çrregullimet e tretjes që lidhen me intolerancën

Ndër simptomat më të zakonshme që lidhen me intolerancën ushqimore janë disa çrregullime të sistemit tretës . Midis tyre përveç ënjtjes dhe ndjenjës së pakëndshme të rëndimit mund të shfaqet refluksi gastroezofageal. Kjo ndodh kur lëngjet acide që vijnë nga stomaku kthehen drejt fytit, përtej sasisë që konsiderohet normale e lehtësuar edhe nga funksionimi i dobët i kardias , një valvul që normalisht rregullon këtë proces.

Zakonisht, në rastin e intolerancës ushqimore refluksi gastroezofageal mund të shoqërohet edhe me të përziera, ënjtje, djegie dhe dhimbje dhe ka tendencë të shfaqet disa orë pas një vakti. Ka ushqime që pavarësisht nga ndjeshmëria personale priren të irritojnë mukozën e stomakut pra ushqime acidike: si domatet, agrumet, kafeja, pijet e ftohta ose të nxehta, pijet e gazuara dhe alkooli.

Megjithatë nëse refluksi gastroezofageal dhe çrregullimet e tjera priren të bëhen kronike përveç përpjekjes për të identifikuar ushqimin që shkakton intolerancën këshillohet që të kërkoni këshilla mjekësore për të përjashtuar ndonjë patologji.

Si  të identifikoni intolerancën ushqimore

Të jesh në gjendje të identifikosh faktorin nxitës të një intolerance ushqimore është shpesh e vështirë sepse ushqimi që shkakton këtë reagim nuk identifikohet gjithmonë në fakt përveç testeve të kryera në laborator për intolerancën ndaj laktozës dhe glutenit , nuk ka teste specifike për intoleranca të tjera me vlerë të mirë shkencore.

Prandaj është e këshillueshme që të keni parasysh ushqimet që hahen çdo ditë duke hartuar një ditar ushqimor. Këtu do të raportohen simptomat që shfaqen pas ngrënies dhe koha, pra pas sa kohësh pas marrjes së ushqimit shfaqen shqetësimet.

Nëse mund të përcaktoni se cili ushqim shkakton intolerancën tuaj atëherë filloni të përjashtoni ushqimet një nga një dhe shikoni se çfarë ndodh. Zakonisht përmirësimi i simptomave nuk ndodh menjëherë por duhet pritur për një periudhë që varion nga 2 deri në 6 javë. Nga ana tjetër me rifutjen e ushqimit mund të ndodhë një ndezje e problemeve në këtë rast me një probabilitet të mirë, do të jetë identifikuar shkaku i intolerancës ushqimore.

Cilat ushqime mund të shkaktojnë intolerancë ushqimore

Ushqimet më të zakonshme përgjegjëse për intolerancën ushqimore dhe që shkaktojnë çrregullime të tretjes janë zakonisht laktoza dhe ushqimet me niseshte. Në realitet lista e ushqimeve që mund të shkaktojnë çrregullime që lidhen me intolerancën ushqimore është shumë e gjatë dhe shpesh subjektive ajo përfshin substanca të tilla si kafeina, alkooli, ngjyrat artificiale, konservuesit dhe aromatizuesit.

Ndonjëherë, intolerancat mund të shfaqen vetëm në disa periudha specifike të jetës ose të shfaqen që në fëmijëri në rastin e fundit, së bashku me çrregullimet e tretjes dhe skuqjen e lëkurës, mund të ketë edhe vonesa në rritje.

/rtsh.al/