RTSH 24 Live

Kuzhina

Si shfaqet mungesa e jodit në organizëm, çfarë të bëni për të furnizuar trupin me të?

19/01/2023

Si shfaqet mungesa e jodit në organizëm, çfarë të bëni për të furnizuar trupin me të?

Mungesa e jodit është e lidhur me shumë probleme të shëndetësore. Jodi është pjesë e hormoneve të sekretuara nga gjëndra tiroide. Megjithatë, shumica prej nesh duhet të marrin jod edhe në ushqim. Jodi është një mikroelement relativisht i rrallë dhe është më i bollshëm në ujin e detit, ndaj për të shmangur mungesën e mundshme rekomandohet të hani peshk dhe alga. Cilat janë simptomat e mungesës së mundshme të jodit? Dhe cilat ushqime janë të pasura me jod?

Grupet më të rrezikuara nga mungesa e jodit janë gratë dhe fëmijët. Gjatë shtatzënisë, një grua ka nevojë për një konsum të shtuar të mineraleve dhe vitaminave, përfshirë jodin. Nëse nuk ka jod të mjaftueshëm, mund të ketë dëm të konsiderueshëm për fetusin.

Mungesa e jodit shpesh manifestohet si një strumë e ashtuquajtur endemike. Ajo shoqërohet me lodhje, ftohtësi, humbje të vitalitetit, obezitet, prirje për depresion, por edhe çrregullime të dëgjimit. Mungesa e jodit gjithashtu mund të përkeqësojë cilësinë e lëkurës, thonjve, dhëmbëve dhe flokëve.

Sasia e jodit që i nevojitet trupit tonë është e ndryshme, në varësi të moshës, rritjes, ushqyerjes, seksit, peshës, por edhe temperaturës së ambientit. Konsiderohet një deri në dy mikrogramë për kilogram të peshës trupore si një sasi të mjaftueshme dhe të sigurt të jodit.

Meqenëse burimet e peshkut, ushqimeve të detit dhe algave nuk janë të disponueshme kudo, kripa e jodizuar është në dispozicion që nga vitet '50. Përveç burimeve detare, jodi gjendet edhe në produktet e qumështit, ujin mineral, vezët, disa perime si spinaqi dhe brokoli por edhe te çokollata.

/rtsh.al/