RTSH 24 Live

Kuriozitete

Si kaluan “shtatë minutat e terrorit” që kaloi Perseverance para se të zbarkonte në Mars

20/02/2021

Si kaluan “shtatë minutat e terrorit” që kaloi Perseverance para se të zbarkonte në Mars

Pas gati 470 milionë kilometra udhëtuar në shtatë muaj, Roveri Perseverance përfundoi udhëtimin e tij për në Mars të enjten. Ndoshta faza më e rëndësishme e udhëtimit ishte e fundit. E përshkruar si “shtatë minuta terror”, ai përfshinte përshkimin e atmosferës së hollë të Planetit të Kuq dhe zbritjen në sipërfaqen shkëmbore të kraterit Jezero.

“Rover” preku tokën marsiane rreth orës 3:56 pasdite me kohën Lindore në Shtetet e Bashkuara (8:56 pasdite GMT), sipas agjencisë hapësinore amerikane, dhe u bë e pesta e këtyre automjeteve për të eksploruar planetin fqinj, me qëllim për të zbuluar shenja të jetës në të kaluarën, transmeton Telegrafi.

Pas udhëtimit ambicioz, Roverit iu desh të kapërcente fazën e fundit tërheqëse të njohur zyrtarisht si Hyrja, Zbritja dhe Ulja. Kjo manovër thelbësore kërkonte ngadalësimin e anijes kozmike që mbante robotin me rreth 19,500 kilometra në orë, derisa të depozitohej në sipërfaqe me afërsisht 3 kilometra në orë pas uljes. Transmetimi i drejtpërdrejtë i NASA përshkroi sekondë nga sekondë progresin e misionit deri në momentin në të cilin u konfirmua ulja e suksesshme, e cila lëshoi ​​një shpërthim duartrokitjesh dhe brohoritje në komandën qendrore të agjencisë hapësinore.

Për më tepër, Jezero Crater, vendi i zgjedhur për potencialin e tij shkencor, është larg nga faqja më e rrezikshme që NASA ka provuar ndonjëherë të ulë një Rover. “Janë 7 minuta që kalojnë midis momentit kur automjeti hyn në atmosferë me një shpejtësi prej 20 mijë km / orë dhe, në vetëm 7 minuta, një sistem plotësisht automatik duhet ta bëjë atë të arrijë në sipërfaqen e Marsit me shpejtësi zero”, tha Miguel San Martín, një inxhinier i cili tani është këshilltar në NASA. “Ekzistojnë një numër mjetesh piroteknike që duhet të ndodhin për të ndarë pjesët e ndryshme. Radari duhet të gjejë sipërfaqen, të bëjë matjet, shpejtësinë, gjithçka duhet të bëhet në mënyrë perfekte. Terrori vjen nga fakti që ne nuk mund ta provojmë atë në Tokë. Kjo është arsyeja pse ne e quajmë atë ‘tmerr’, sepse nëse harrojmë një minutë të hollësishme, nuk ka rëndësi nëse 99.9% prej nesh e bënë atë siç duhet, ai 0.1% përfundon në dështim total. Prandaj është terror, sepse nuk ka vend për gabime”, përfundoi eksperti për zbritjen e robotëve në botët e tjera.

Shtatë minutat

Shtatë minutat e terrorit filluan me zbritjen e kapsollës ku Perseverance udhëton nga orbita e Marsit. Shtatëdhjetë e pesë sekonda më vonë, mburoja e nxehtësisë arriti kulmin e momentit të ngrohjes të shkaktuar nga fërkimet midis automjetit dhe atmosferës, duke arritur temperatura prej 2,400 gradë. Mburoja e nxehtësisë bën të mundur rezistimin ndaj nxehtësisë fërkuese në kontakt me atmosferën e Planetit të Kuq.

Tre minuta më vonë , u vendos një parashutë e gjerë 21 metra që arriti të ulë shpejtësinë në 1512 kilometra në orë në 11.200 metra mbi tokë. Deri në atë kohë, Roveri ende po binte si një shkëmb shumë i rëndë (me mburojën e nxehtësisë të bashkangjitur dhe të djegur) dhe me shpejtësi të lartë. Pastaj mburoja u ndërpre dhe ra. Atje, pjesa e poshtme e kapsulës u zbulua me module radari dhe kamera që siguronin që Perseverance të vendosej në një vend të sigurt. Ky sistem, i quajtur Navigation Terrain-Relative, është në thelb një autopilot që përdor imazhe të marra më parë të Marsit për t’u siguruar që Rover po tregon zonën e duhur të uljes.

Një minutë para uljes, Roveri doli nga predha mbrojtëse dhe ra e lirë në sipërfaqe 2.100 metra më poshtë. Rover ishte mbështjellë në një rrjet metalik të pajisjeve të njohur si një fazë ose vinç zbritjeje Skycrane, i kompletuar me rezervuarë shtytës, sensorë dhe tetë rimorkio.