RTSH 24 Live

Lifestyle

Si Covid-19 ka ndryshuar personalitetin tonë

17/11/2022

Si Covid-19 ka ndryshuar personalitetin tonë

A na ka ndryshuar Covid-19 duke ndikuar në tiparet tona të personalitetit? Ky duket të jetë rezultati i hulumtimit të udhëhequr nga një ekip nga Kolegji i Mjekësisë i Universitetit Shtetëror të Floridës.

Studimi i botuar në revistën e specializuar Plos One shpjegon se stresi i shkaktuar nga pandemia dhe kufizimet e shumta të saj e kanë bërë sedisa kategori specifike të popullsisë janë më të prirur ndaj stresit, më pak bashkëpunues dhe të besueshëm më pak të matur dhe të përgjegjshëm . Lajmi pozitiv është se nuk dihet nëse këto ndryshime janë të përkohshme apo mund të bëhen të qëndrueshme . Nëse po, ato padyshim mund të shfaqen dhe të shkaktojnë implikime afatgjata. Neurozat dhe ndërgjegjja parashikojnë shëndetin mendor dhe fizik, si dhe marrëdhëniet dhe rezultatet arsimore dhe profesionale dhe ndryshimet e vërejtura në këto tipare mund të rrisin rrezikun e rezultateve më të këqija tha: Angelina Sutin , autore kryesore e studimit dhe në fuqi në departamentin e shkencave të sjelljes dhe mjekësisë sociale të universitetit amerikan.

Ndryshimet tek të rriturit e rinj duket se kanë demonstruar, në kundërshtim me disa narrativa dominuese, një lloj traume ose ndërprerje të procesit të rritjes dhe maturimit sidomos në fazat e fundit të pandemisë. Ndryshime të dukshme u gjetën gjithashtu tek të rriturit midis 30 dhe 64 vjeç, ndërsa nuk kishte ndryshime të rëndësishme të personalitetit tek të rriturit më të vjetër .

Alarmi udha në një studim, i konfirmuar nga opinioni i Alberto Mantovani, drejtor shkencor i Institutit Humanitas në Milano. Këto gjetje janë të rëndësishme sepse pjesërisht kundërshtojnë rezultatet e anketave të tjera të kaluara , sipas të cilave presionet që lidhen me mjedisin dhe kontekstin social kanë një ndikim të kufizuar në personalitet. Anasjelltas, siç shpjegon gjithashtu News-medical.net , "ky studim tregon se një ngjarje globale e stresit mund të ndikojë në personalitet në mënyra që ngjarjet e krizës më të lokalizuara , të tilla si uraganet dhe tërmetet, në përgjithësi nuk ndikojnë." Shkurtimisht, pandemia e koronavirusit do të na mbajë shoqëri për një kohë të gjatë, jo vetëm me ato që lidhen më ngushtë me efektet në shëndetin fizik por edhe në hetimin e asaj që ka ndodhur dhe vazhdon të ndodhë në mendjet tona.

Nëse ndërmjet fazës para-pandemike dhe asaj fillestare ndryshimet në personalitet ishin relativisht të dobëta, krahasimi me 2021-2022 tregojë rënie të konsiderueshme në aspektet e ekstraversionit, dhe ndërgjegjes . Ndryshimet ishin rreth një e dhjeta e një devijimi standard, sipas ekspertëve.

/rtsh.al/