Jodi është një mineral thelbësor që duhet të marrim në dietën tonë. Është veçanërisht i rëndësishëm për funksionimin e duhur të gjëndrës tiroide, si dhe ka një veprim antioksidant.
Sipas të dhënave të përpunuara nga Observatori Kombëtar për Monitorimin e Jodoprofilaksisë në Itali (OSNAMI), 29% e popullsisë së botës ka mungesë të jodit. Jodi është një mikroelement relativisht i rrallë dhe është më i bollshëm në ujin e detit, kështu që për të shmangur çdo mangësi rekomandohet të hani peshk detar dhe alga.
Mungesa e jodit mund të çojë në një gjendje të njohur si goiter (një ënjtje në qafë), për shkak të një gjëndre tiroide në zgjerim. Mungesa e jodit gjithashtu mund të çojë në dëmtim të sistemit nervor.
Alga deti
Algat janë bimë që jetojnë në oqeane dhe dete. Ato janë një burim i shkëlqyer i antioksidantëve, vitaminave dhe mineraleve dhe gjithashtu përmbajnë shumë pak kalori. Alga deti është një nga burimet më të mira të jodit në natyrë.
Peshk deti
Në veçanti, merluci dhe barbuni janë një burim i shkëlqyer i jodit.
Vezë
Vezët janë një burim i pasur i proteinave, vitaminave, mineraleve dhe madje edhe jodit. Shumica e lëndëve ushqyese (përfshirë jodin) gjenden në të verdhën e vezës.
Produktet e qumështit
Produktet e qumështit janë një burim i pasur i jodit dhe në disa vende ato janë burimi kryesor dietik i jodit për popullatën. Sasia e jodit në qumësht dhe produktet e qumështit ndryshon sipas sasisë së jodit të pranishëm në ushqimin e lopëve nga e cila vjen qumështi dhe përdorimit të dezinfektuesve që përmbajnë jod gjatë mjeljes.
Kripë e jodizuar
Në shumë vende kripës i shtohet jodi. Qëllimi i shtimit të jodit në kripë është parandalimi i zmadhimit i gjëndrës tiroide për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të hormoneve të saj, gjë që mund të çojë në probleme serioze shëndetësore.
Karkaleca
Karkalecat janë një ushqim me pak kalori të pasur me proteina, vitaminë B12, selen dhe fosfor. Karkalecat dhe ushqimet e tjera të detit janë gjithashtu burime të shkëlqyera të jodit sepse thithin natyrshëm jodin që gjendet në ujin e detit.
Kumbulla të thata
Kumbullat e thata janë një burim i shkëlqyer i jodit për veganët. Kumbullat e thata kanë gjithashtu shumë fibra.
/rtsh.al/