RTSH 24 Live

Ekonomi

Shqipëria, hap të rëndësishëm në energjinë hibride! Investimet në proces dhe ato të projektuara

23/01/2023

Shqipëria, hap të rëndësishëm në energjinë hibride! Investimet në proces dhe ato të projektuara

Shqipëria po zbaton një strategjia agresive të diversifikimit të prodhimit të energjisë elektrike. Televizioni shqiptar sjell në vijim një analizë të plotë të investimeve të realizuara dhe atyre në proces. Shqipëria ka një sistem specifik të prodhimit të energjisë elektrike. Vendi ynë është mbështetur në teknologjinë hidroenergjetike, ajo përbën më shumë se 99%, që rezulton përqindja më të lartë në Evropë dhe një nga më të mëdhatë në botë.

Shqipëria dëshiron të bëjë një hap më tej. Krijimi i një modeli unik për kombinimin e energjive të prodhuara ka bërë që KESH të investojë një njësi të energjisë diellore të montuar në tokë në HEC e Vaut të Dejës, 5.1 MW në digën e tij në Qyrsaq, duke kërkuar të integrojë një central fotovoltaik lundrues dhe një park me erë gjithashtu.

Është shembulli i parë në Ballkanin Perëndimor i kombinimit të hidrocentraleve dhe fotovoltaikëve.  Strategjia agresive e diversifikimit nisi në vitin 2019. Karavasta, termocentrali më i madh diellor në Ballkanin Perëndimor, është tani në ndërtim nga kompania franceze Voltalia.  Qeveria Shqiptare subvencionoi instalimin e sistemeve termike diellore për 2000 familje dhe ka aplikuar pranë BE për 20 mijë familje të tjera.

Po zhvillohet një procedurë tenderimi për instalimin e një termocentrali diellor lundrues në rezervuar dhe sistemi do të fuqizohet edhe me një termocentral me erë. Realizimi i këtij kombinimi do ta bënte atë termocentralin e parë hibrid të këtij lloji në botë, për momentin, duke e vendosur Shqipërinë në hartën e energjisë si një pioniere në teknologjitë e reja, veçanërisht në Evropën Juglindore.

Pas energjisë diellore të prodhuar në digën e Qyrsaqit në një sipërfaqe me më shumë se dy hektarë e gjysmë, tashmë burimet zyrtare në KESH deklarojnë se kanë në plan të ndërtojnë një gjenerues energjie, në digën e Zadejës te Vau i Dejës. Sistemi i ardhshëm 8.25 MW parashikohet të shtrihet në 40 hektarë. Projekti tjetër diellor lundrues në këtë liqen do të ketë kapacitet maksimal prej 12.9 MW, aktualisht do të ishte më i madhi në Evropë. KESH do të vendosë aty panelet në 11 hektarë ose 0.45% të sipërfaqes së përgjithshme të liqenit. Projekti vlerësohet në 13.9 milionë euro, nga të cilat 70% do të mbulohet me një kredi nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim.

Kompania norvegjeze e energjisë së gjelbër Statkraft ka instaluar dy vite më parë një termocentral lundrues diellor në rezervuarin e hidrocentralit të saj të Banjës.

KESH po tregon vendosmëri për të marrë një pozicion të rëndësishëm në sektorin e ri. Dy vite më parë themeloi filialin Solar Energy of Albania – SENA, që është përgjegjës për projektin e energjisë diellore lundruese dhe për fotovoltaiket. Shqipëria shkon kështu drejt ovjektivit të saj të eksportueses neto të energjisë.

/rtsh.al/