RTSH 24 Live

Bota

Shpalli Rusinë shtet sponsor të terrorizmit, faqja e PE goditet nga sulmi kibernetik! Grupi pro-rus merr përgjegjësinë

23/11/2022

Shpalli Rusinë shtet sponsor të terrorizmit, faqja e PE goditet nga sulmi kibernetik! Grupi pro-rus merr përgjegjësinë

Uebfaqja e Parlamentit Evropian u përball me një sulm kibernetik "të sofistikuar" që ndërpreu shërbimet e tij disa momente pasi anëtarët votuan për ta shpallur Rusinë “një shtet sponsor të terrorizmit”.

"Konfirmoj se Parlamenti ka qenë subjekt i një sulmi të jashtëm kibernetik, por shërbimet parlamentare po bëjnë mirë për të mbrojtur Parlamentin," tha në një deklaratë Dita Charanzová, deputete çeke dhe zëvendëspresidente e Parlamentit përgjegjëse për sigurinë kibernetike.

Pak orë më vonë ka qenë presidentja e Parlamentit Europian, Roberta Metsola e cila tha se sulmi është marrë përsipër nga një grup pro-rus.

“Faqja e Parlamentit Europian është nën një sulm të sofistikuar kibernetik. Një grup pro-Kremlinit ka marrë përgjegjësinë. Ekspertët tanë të TI-së po e kundërshtojnë atë dhe po mbrojnë sistemet tona. Kjo pasi ne e shpallëm Rusinë shtet-sponsor të terrorizmit. Përgjigja ime: mbështesni Ukrainën”, shkruan Metsola.

Sulmi DDoS është një sasi masive e trafikut dërgohen në serverë në një përpjekje për të bllokuar përdoruesit e internetit nga aksesi në faqet e internetit. Sulmet DDoS përdoren nga grupe hakerimi për të prishur dhe shkaktuar kaos. Sulmi në faqen e internetit të Parlamentit Evropian vjen pasi dhoma votoi të mërkurën për të miratuar një rezolutë që e shpall Rusinë një sponsor shtetëror të terrorizmit për shkak të sulmeve të Moskës ndaj objektivave civilë në Ukrainë.

/rtsh.al/