RTSH 24 Live

Lifestyle

Shkencëtarët zbulojnë "atlasin" më të detajuar të trurit të njeriut të krijuar ndonjëherë

17/10/2023

Shkencëtarët zbulojnë "atlasin" më të detajuar të trurit të njeriut të krijuar ndonjëherë

Studiuesit kanë krijuar atlasin më të madh të qelizave të trurit të njeriut deri më tani, duke zbuluar më shumë se 3000 lloje qelizash shumë prej të cilave janë të reja për shkencën. Puna, e botuar në Science , Science Advances dhe Science Translational Medicine , do të ndihmojë studimin e sëmundjeve, njohjes dhe asaj që na bën njerëz, thonë autorët. Atlasi i madh i qelizave ofron një pamje të detajuar të organit më kompleks të njohur.

Hulumtimi është pjesë e Institutit Kombëtar të Shëndetit të SHBA-së për “Kërkimin e Trurit” përmes Nismës së Përparimit të Neuroteknologjive Inovative.

Qëllimet e programit përfshijnë katalogimin e llojeve të qelizave të trurit te njerëzit, primatët jo-njerëzor dhe minjtë për të përmirësuar të kuptuarit e mekanizmave qelizorë pas çrregullimeve të trurit të kuptuara keq.

Këto qeliza përfshijnë neuronet, qelizat e trurit që komunikojnë përmes mesazheve kimike dhe elektrike  dhe një numër afërsisht të barabartë qelizash jo neuronale. Këto qeliza jo neuronale përfshijnë një klasë të qelizave të trurit që ofrojnë mbështetje strukturore, lëndë ushqyese dhe izolim për neuronet, ndërsa rregullojnë gjithashtu mënyrën se si ato dërgojnë sinjale. Truri i njeriut të rritur përmban rreth 86 miliardë neurone , jep ose merr rreth 8 miliardë dhe rreth 84 miliardë të tjerë nga këto qeliza jo-neurone.  

Hapi tjetër për ekipin e BICCN është sekuenca e më shumë qelizave nga të gjitha pjesët e trurit. Studiuesit gjithashtu do të punojnë me më shumë mostra të indeve për të krijuar një pamje se si truri i njeriut mund të ndryshojë midis popullatave dhe grup moshave.

/rtsh.al/